18 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEAfla daca risiti sa devii obeza si ce riscuri implica boala

Afla daca risiti sa devii obeza si ce riscuri implica boala

Obezitatea este in general o afectiune cronica a organismului, determinata de excesul de grasime. Nu incape indoiala ca, o anumita cantitate de grasime este absolut necesara pentru stocarea energiei, izolarea termica, absorbtia socurilor si alte functii. Valoarea normala a tesutului adipos insa este intre 25% -30% la femei si 18% -23% la barbati (procent din greutatea corpului). Femeile cu peste 30% grasime si barbatii cu peste 25% grasimi in organism sunt considerati obezi.

In ultima vreme, obezitatea a capatat proportii epidemice in toata lumea, un mare procent din oameni suferind de aceasta problema moderna. Mai grav este ca si copiii au cazut victime obezitatii, din ce in ce mai multi copii urmandu-si parintii pe aceeasi cale, in mare masura datorita alimentatiei necorespunzatoare.

Cauzele obezitatii

Obezitatea cauze si riscuri Greutatea unei persoane este determinata in primul rand de echilibrul dintre aportul caloric si consumul de energie. Daca mananci mai mult decat consumi, organismul va stoca surplusul sub forma de grasime. In acelasi timp, daca vei consuma mai putine calorii decat metabolizezi, vei pierde in greutate. Prin urmare, cele mai frecvente cauze ale obezitatiii sunt supraalimentarea si inactivitatea fizica.

In prezent, stim ca exista multi factori care contribuie la obezitate, dintre care unii au o componenta genetica. De exemplu, o persoana este predispusa la obezitate atunci cand ambii parinti sufera de aceasta afectiune. Factorul genetic poate influenta de asemenea hormonii implicati in regularea grasimilor din organism precum deficienta de leptina, una dintre cauzele principale ale obezitatii de tip genetic.

Pe langa supraalimentatia si factorul genetic, o alta cauza a obezitatii poate fi si alimentatia necorespunzatoare sau frecventa inadecvata a meniurilor zilnice. In primul caz, vorbim despre dieta care cuprinde un numar prea mare de carbohidrati simpli precum zaharurile, fructoza, deserurile, bauturile racoritoare, berea si vinul. O alta cauza a cresterii in greutate poate fi si metabolsimul incet. Femeile de exemplu au o masa musculara mai redusa decat barbatii. Dupa cum bine se stie insa, muschii ard (metabolizeaza) mai multe calorii decat alte tesuturi. Rezultatul? Femeile au un metabolism mai incet decat barbatii, cresterile in greutate fiind mai usoare. Odata cu inaintarea in varsta si pierderea unei mari parti din tesutul muscular, cresterea in greutate devine greu de evitat in cazul in care nu reducem si continutul caloric al meselor.

Sedentarismul si diversi factori psihologici pot si ei influenta ingrasarea excesiva. In vreme ce sedentarii ard prea putine calorii si astfel sunt predispusi cresterii in greutate, exista si persoane care in functie de starea emotionala, mananca sau nu, de multe ori stresul si depresia fiind cauze care ii predispun la a mari constant cantitatile de calorii ingerate zilnic.

Riscurile obezitatii

Pe langa faptul ca din punct de vedere estetic obezitatea este una dintre cele mai mari probleme din zilele noastre si cu toti ne temem de kilogramele in plus, acest surplus poate dauna si sanatatii trupului. Odata cu obezitatea creste si rezistenta la insulina, substanta necesara transportului de zaharuri prin sange, catre celulele muschilor. Aceasta conditie este primul pas catre diabet. O alta problema a obezilor este nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea arteriala si riscul ridicat de atacuri cerebrale, atacuri de inima si chiar cancer.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: