Un grup de celule din creierul uman are puterea de a controla pofta de mancare si ar putea fi principala cauza a dereglarilor metabolice, pentru obezitatea.
Cei care poftesc des la mancare si chiar se infrupta din ea sunt, adesea, considerati mancai si lipsiti de vointa. Dar se prea poate sa nu stea lucrurile chiar asa. Oamenii de stiinta de la Universitatea East Anglia au descoperi ca un grup de celule din creier, denumite tanicite, are rolul de a produce un anumit tip de neuroni care controleaza apetitul.
Cu alte cuvinte, nu pofta de cartofi prajiti ne mana pe unii sa imbucam un bol intreg, ci celulele tanicite, sustin chiar cercetatorii Universitatii East Anglia care au publicat rezultatele studiului lor in revista de specialitate Journal of Neuroscience.
Mai mult de atat, un om nu se naste cu un anumit nivel al apetitului, ci il dezvolta pe parcurs. Inainte, specialistii credeau ca ca celulele nervoase care regleaza pofta de mancare se dezvolta in totalitate in timp ce fatul se afla in burtica mamei, inainte de nastere. In aceste celule nervoase sunt, de fapt, create de tanicite si pe parcursul vietii, motiv pentru care nu avem aceeasi pofta de mancare toata viata, nivelul ei variind de la perioada la perioada.
In studiul publicat recent, oamenii de stiinta au descoperit ca tanicitele actioneaza la fel ca celulele stem in hipotalamus, acea portiune a creierul de care depind multe functii biologice critice, precum reglarea somnului, a consumului de energie si a apetitului. Profesorul Mahommad Hajihosseini, coordonatorul cercetarii, a declarat ca tanicitele copiaza, practic, acele celule din hipotalamus care regleaza apetitul, motiv pentru care creste pofta de mancare fara niciun fel de influenta exterioara. In opinia lui Hajihosseini, urmatorul pas este sa identifice acele gene care determina tanicitele sa actioneze ca celule stem, pentru a putea controla acest grup de celule nou identificate de neurologi.
Profesorul de la Universitatea East Anglia nu stie inca din ce motiv, uneori, aceste tanicite se activeaza si incep sa functioneze ca celulele care genereaza pofta de mancare, dar a atras atentia ca se prea poate ca acest proces sa fie legat de multe tulburari metabolice, precum obezitatea, a caror vina este aruncata adesea pe oamenii care sufera de ele.