Cercetările recente sugerează faptul că practicarea de mindfulness poate reduce stresul cotidian. Mindfulness este practica şi starea prin care alegem în mod conștient să trăim în prezent, să observăm gândurile și emoțiile noastre și să fim în contact cu corpul nostru.
9 sfaturi pentru reducerea stresului prin practicarea de mindfulness
Iată câteva exerciții de mindfulness pe care le poți face pentru a reduce stresul care te încarcă zi de zi:
1. Mănâncă încet și cu atenție o stafidă, o boabă de strugure, o mură etc. Experiența este menită să trezească toate simțurile, nu să sature. Apoi, așterne pe o hârtie diferențele dintre acestă experiență și una normală, când mânânci micul dejun, prânzul sau cina.
2. Scanează-ți corpul cu mintea. Relaxează-te și așează-te comod, undeva unde este liniște. Cu puterea minții imaginează-ți cum devii atentă la tot corpul tău, cercetează-l încet și amănunțit. Când mintea zboară în altă parte, adu-o înapoi la tine și la senzațiile pe care le trăiești.
3. Fă o treabă în casă. Dar nu ca de obicei. Alege-ți o activitate, să zicem spălatul vaselor sau ștersul prafului. Fă treaba asta cu mare atenție, încet, pe îndelete. Vei observa cum corpul se relaxează fiind concentrat pe a face ceva bine.
4. Savurează o masă pe zi. Dacă există conceptul de slow cooking, de ce nu ar exista și de slow dinning? Alege o masă principală pe zi pe care să o savurezi în cel mai propriu mod. Fii atentă la fiecare îmbucătură, simte gustul, aroma, bucură-te de senzație.
5. Examinează-ți percepțiile. Emoțiile noastre nu sunt cauzate de evenimente, ci de percepția noastră despre acele evenimente.
6. Meditează. Concentrează-ți atenția asupra respirației tale. Dacă mintea ta zboară, concentrează-ți ușor atenția pe măsură ce inspiri și expiri.
7. Ascultă și observă. Uită-te în jur și ascultă toate zgomotele fără să te gândești la altceva timp de câteva minute.
8. Pășește cu atenție. Mergi încet în timp ce te concentrezi asupra respirației. Inspiră încet timp de patru pași, apoi expiră pe următorii patru pași. Observă împrejurimile.
9. Notează semnalele de avertizare asupra stresului emoțional. Fii atență la aceste semne când se întâmplă, ca să știi cum să le eviți.