Nu are sens sa mancam portocale in aceasta perioada a anului cand ne putem bucura de fructele si de legumele de sezon pentru a ne revitaliza organismul si, de ce nu?!, silueta!
Merele
Desi se gasesc pe piata tot anul, acesta este sezonul ideal pentru a consuma mere. Nutrientii din mere sunt la capacitate maxima toamna. Bogate in antioxidanti, mai cu seama in vitamina C, merele sunt ideale pentru intarirea sistemului imunitar, iar pe termen lung, pe fondul consumului regulat, reduc riscurile aparitiei mai multor forme de cancer. Totodata, merele sunt bogate in pectina, substanta ca reduce riscul cardiovascular.
Dovlecii
Dovleacul este o sursa excelenta de vitamina A, care contribuie la acuitatea vederii. Totodata, este bogat in fitosteroli, substante care ajuta la reducerea colesterolului rau din sange, dar si in betacaroten, antioxidant eficient in lupta impotriva radicalilor liberi care afecteaza celulele, mai cu seama cele ale pielii.
Varza
Varza este o buna sursa de fier, care ajuta organismul sa formeze mai multe celule rosii. Totodata, este bogata in vitamina K care contribuie la sanatatea oaselor, dar si in vitamina C pentru un sistem imunitar intarit. Consumati varza cruda sub forma de salata pentru a-si pastra toti nutrientii. Cat mai mult, cu atata mai bine!
Conopida
Aceasta leguma crucifera abunda in vitaminele C si K, care, dincolo de proprietatile lor expuse mai sus, contribuie la reglarea raspunsului antiinflamator din corp. Conopida este bogata si in fibre, si in folati.
Sfecla rosie
Este sezonul sfeclei rosii si trebuie sa profitam la maximum. Aceasta contine un fitonutrient denumit betalaina, care este un antioxidant puternic cu proprietati antiinflamatorii. Totodata, sfecla rosie este o buna sursa de folati, de potasiu si de magneziu, care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului in organism, reducand totodata riscul de aparitie a cheagurilor de sange.
Perele
Perele sunt mai mult decat simple fructe delicioase, sunt pline nutrienti. Perele sunt o buna sursa de fibre, contribuie la reglarea nivelului glicemiei in sange si la reducerea colesterolului. Totodata, aceste fructe abunda in vitamina C, in cupru (care ajuta in prevenirea unor forme de cancer), dar si in boron, un nutrient care contribuie la randul lui la retinerea calciului in organism.