15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăSANATATE5 pași contra stresului. O strategie buna si eficienta

5 pași contra stresului. O strategie buna si eficienta

5 pași contra stresului – Stresul apare atunci când simți că ce ți se cere – la serviciu, într-o relație – îți depășește capacitatea de a face față. Uneori stresul este benefic, pentru că te motivează să depășești o situație grea, dar o cantitate prea mare de stres are consecințe asupra sănătății. Ce-i de făcut?

Stresul cronic netratat poate duce la probleme serioase de sănătate, cum sunt anxietatea, insomnia, durerile musculare, tensiunea arterială crescută și slăbirea sistemului imunitar. Cercetările arată că stresul poate contribui la apariția unor boli grave, cum sunt cele cardiace, depresia și obezitatea.

Soluții simple, la îndemână

Dacă găsim moduri pozitive și sănătoase de a face față stresului atunci când acesta apare, multe dintre aceste consecințe negative pot fi reduse sau chiar să dispară, într-un timp record. Fiecare om este unic, de aceea există foarte multe feluri de a trata stresul. Unii oameni preferă să se dedice unui hobby, ca grădinărit, muzică sau artă, în timp ce alții își găsesc alinarea în activități mai solitare: meditație, yoga, plimbări lungi în natură.

Psihologii și specialiștii în stres au alcătuit un program în cinci pași cu ajutorul căruia poți reduce stresul pe termen scurt și lung în mod eficient.

Citeste si:  Asa scoti toate toxinele din corp, in doar 3 saptamani

5 pași contra stresului. O strategie buna si eficienta

1 Ia o pauză de la situația, evenimentul sau persoana stresantă

Sigur că pare greu să te detașezi de un proiect de serviciu de amploare, de un bebeluș care plânge tot timpul sau de facturile care se tot adună. Dacă ai posibilitatea să faci un pas în spate, dacă îți dai timp să te ocupi de altceva care te ajută să capeți o nouă perspectivă sau dacă practici câteva tehnici simple (exerciții fizice destresante), te vei simți mai puțin copleșită. Este important, reține, să nu eviți stresul (facturile trebuie plătite, bebelușul trebuie hrănit, proiectul de serviciu trebuie predat), dar chiar și numai 20 de minute pe zi în care să te ocupi exclusiv de tine fac minuni.

2 Exersează

Toate cercetările în domeniu confirmă că exercițiile fizice fac bine atât corpului, cât și minții. Auzim deseori despre beneficiile pe termen lung ale mișcării regulate, efectuate zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână. Chiar și o plimbare în pas alert de 20 de minute, o alergare ușoară, dansul și înotul sunt utile. Ia o pauză când te simți stresată, plimbă-te o jumătate de oră și vei vedea că efectul de relaxare se va menține pe parcursul întregii zile. De altfel, medicii și psihologii recomandă tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, să facă 5.000 de pași pe zi, ceea ce echivalează cu 3,8 km.

Citeste si:  Cum prepari cea mai sanatoasa paine din lume, acasa

3 Zâmbește și râzi

Creierul determină și răspunde la emoțiile și expresiile noastre faciale. Când oamenii sunt stresați, acest lucru se vede deseori pe fața lor. Așa că zâmbetele și râsetele ajută la alinarea tensiunii psihice și pot îmbunătăți percepția asupra situației.

4  Caută sprijin social

Sună o prietenă, trimite un e-mail, scrie un mesaj. Când îți împărtășești grijile și sentimentele cu altă persoană, contribui în mod eficient la disiparea stresului. Este important ca persoana cu care vorbești să fie de încredere, să te înțeleagă, să te accepte și să aibă răbdare cu tine. Dacă stresul este cauzat de o anumită persoană, spre exemplu, nu te va ajuta să vorbeșticu ea, ci este mai degrabă recomandat să cauți o prietenă caldă și plină de compasiune.

5 Meditează

Meditația ajută la relaxarea corpului și concentrarea minții. Meditația și concentrarea pe momentul prezent îi ajută pe oameni să observe perspective noi, să elibereze emoțiile care le blochează mintea și care cauzează stres fizic. Atenția pe momentul prezent te ajută să ai compasiune nu doar pentru ceilalți, ci și pentru tine însăți, să îi ierți pe ceilalți, dar și pe tine. La fel ca exercițiile fizice, meditația, chiar și de scurtă durată, poate oferi beneficii imediate, care se mențin însă pe termen lung.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: