15 octombrie , 2024

Ultimele articole

AcasăDIETE4 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre fibrele din...

4 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre fibrele din alimentatie

Inrolare trafic.ro

Fibrele din alimentatia de zi cu zi sunt esentiale pentru o buna digestie, pentru un tranzit intestinal eficient si pentru mentinerea senzatiei de satietate.

 

Fibrele sunt esentiale pentru un regim alimentar complet, fiind de nelipsit de la mesele de zi cu zi. Rosii, morcovii, salata verde, broccoli, cerealele integrale, semintele de in si majoritatea legumelor abunda in fibre. Desi o salata poate parea o masa lejera, uneori insuficienta, faptul ca legumele din ea contin fibre ne face sa ne simtim mai plini mai multa vreme.

 

Insa mai conteaza ce cantitate de fibre consumi pe zi, dar cum anume le introduci in organism pentru a te bucura de beneficiile aduse sanatatii.

 

Iata ce trebuie sa stii despre aportul de fibre din alimentatie!

 

1. Zilnic, ar trebui sa consumam aproximativ 25-30 de grame de fibre, insa multi dintre noi nu depasim 15 grame. Asadar, ar trebui sa crestem aportul de alimente bogate in fibre. Zmeura, avocado, broccoli, perele, anghinarea, mazarea, fasolea, orzul si lintea sunt fruntase in topul celor mai bune surse de fibre. Consumand patru linguri cu tarate de grau zilnic, doua dimineata si doua seara, oferi organismului 25-30 de grame de fibre, deci te incadrezi in „barem”.

 

2. Ai nevoie de apa ca fibrele sa fie eficiente. Daca nu bei suficienta apa pe zi, adica cel putin 8 pahare sau 2 litri, atunci fibrele pot genera constipatie si disconfort abdominal. Pe de alta parte, daca organismul tau nu este obisnuit aportul recomandat de fibre, trebuie sa-i „inveti”. Cresterea aportului de fibre in alimentatie se face treptat, pe parcursul a cel putin o saptamana. In felul acesta, previi balonarea sau alte probleme intestinale. Concomitent trebuie crescut aportul de apa.

 

Citeste si:  Kit de prim-ajutor în problemele digestive

3. Trebuie sa mananci doua tipuri de fibre. Exista fibre solubile si insolubile si ai nevoie de ambele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tract digestiv sanatos. Fibrele solubile te ajuta sa obtii mai repede senzatia de satietate, ceea inseamna ca ai un mai mare control asupra cantitatii de mancare consumata, asadar, si asupra greutatii corporale. Sursele optime de fibre solubile sunt fasolea, mazarea, lintea, orzul, merele si capsunele. Pe de alta parte, surse bune de fibre insolubile sunt cerealele integrale, orezul brun, morcovii, telina, stafidele, conopida si majoritatea legumelor cu frunze verzi, inchise la culoare.

 

4. Sucurile nu echivaleaza fructele. Daca crezi ca un mar stors este echivalentul unui mar intreg, te inseli. In materie de fibre, un fruct sau o leguma intreaga, negatita, contine mai multe fibre decat acelasi aliment stors, facut suc in blender. Daca vrei totusi sa-ti cresti aportul de fructe si legume band sucuri, asigurate ca nu toate bucatelele sunt facute pasta si ca „sucul” mai contine si particule tari, caci acolo sunt fibrele!

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: