28 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăLIFESTYLE3 moduri în care îți poți menține zâmbetul sănătos

3 moduri în care îți poți menține zâmbetul sănătos

Îngrijirea dinților pentru a-i menține sănătoși pornește de la primul dinte și durează întreaga viață. Chiar dacă ești printre cei care au în mod natural o dantură frumoasă, dreaptă, de un alb sănătos, trebuie să ai în vedere că toate acestea trebuie menținute în timp prin multă grijă și responsabilitate. Această preocupare pentru a avea o dantură sănătoasă constă în a-ți respecta cu rigurozitate igiena orală, a merge regulat la un control stomatologic și a opta pentru un stil de viață sănătos.

Dar ce se întâmplă dacă nu respecți aceste lucruri? Nerespectarea unui set minim de reguli când vine vorba despre grija pentru sănătatea ta dentară poate duce la apariția afecțiunilor orale, cum ar fi cariile sau chiar boala parodontală. O igienă orală incorectă și/sau incompletă și lipsa unei evaluări stomatologice regulate pot conduce, în timp, chiar și la inflamarea gingiilor, spune Dr. Ionuț Leahu pe blog.

Hai să descoperim împreună care sunt cele 3 moduri în care poți avea un zâmbet sănătos întreaga viață:

Igienă orală riguroasă

O igienă orală corectă presupune realizarea periajului dentar de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute per fiecare sesiune, dar și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare. În cazul periajului, specialiștii recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu peri moi și a unei paste de dinți care conține fluor. Printre mijloacele auxiliare de curățare pe care este necesar să le folosești se numără și ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Conform healthline, folosirea aței dentare este foarte importantă pentru a îndepărta resturile alimentare și placa bacteriană din locurile greu accesibile doar prin periaj, dar la fel de important este să o folosești și într-un mod corect, pentru a nu deteriora dinții și gingiile.

Citeste si:  Ai INSOMNII? Aplică aceste sfaturi pentru un somn odihnitor

Control stomatologic regulat

Controlul stomatologic de cel puțin două ori pe an, o dată la fiecare 6 luni, are mai multe beneficii asupra sănătății dentare, dar și asupra sănătății generale. În primul rând, medicul stomatolog poate identifica din timp anumite afecțiuni orale care trebuie tratate înainte de a se agrava. Prin tratarea acestora contribui și la o stare de bine a organismului, deoarece există o legătură între sănătatea orală și alte boli, cum ar fi bolile cardiace, diabetul. În al doilea rând, în cadrul controalelor de rutină poți beneficia și de o igienizare profesională care îndepărtează placa dentară și tartrul acumulat în zonele inaccesibile, pentru a evita inflamarea gingiilor și apariția bolii parodontale.

Stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos are un impact semnificativ asupra sănătății dentare. Alegerile pe care le faci în ceea ce privește nutriția și starea generală de bine pot influența în mare măsură sănătatea dinților și a gingiilor tale. O dietă echilibrată și nutritivă, care include fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, este benefică atât pentru sănătatea generală, cât și pentru sănătatea dentară. O nutriție precară, care include un consum excesiv de alimente și băuturi cu un conținut mare de zahăr, poate contribui la apariția cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale.

În concluzie, rețeta pentru un zâmbet sănătos constă în doar 3 pași simpli: respectă-ți igiena orală, mergi la un consult stomatologic regulat și consumă alimente cât mai proaspete, care nu conțin o cantitate mare de zahăr. Astfel, poți preveni și trata la timp afecțiunile dentare, pentru a-ți păstra dinții și gingiile sănătoase întreaga viață.

Citeste si:  Cum să organizezi spațiile casei tale pentru o petrecere cu prietenii

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: