2 octombrie , 2023

Ultimele articole

AcasăMAMICI3 mituri despre celulele stem

3 mituri despre celulele stem

Exista in continuare numeroase controverse in acest domeniu, insa un lucru este sigur: celulele stem stimuleaza capacitatile organismului de a se repara singur.

Celulele stem se impart in doua categorii principale: embrionare si adulte. Cele regasite in embrion sunt iubite de cercetatori datorita potentialului lor infinit de diferentiere de oricare alta celula adulta.

Comparativ cu cele provenite din embrioni, formatiunile adulte sunt recoltate din sângele si din vilozitatile placentare, din cordonul ombilical imediat dupa nastere, din maduva oaselor, din sângele periferic, din grasime, dar si din mucoase.

Trateaza orice boala- Fals!
Cu siguranta nu. Acestea sunt folosite, in prezent, doar in tratamentul câtorva tipuri de cancer de sânge sau ca terapie adjuvanta contra tumorii maligne a glandei medulo-suprarenale (neuroblastom) si a retinei (retinoblastom). Probabil vor fi de folos si la repararea unor structuri afectate de boli grave, dar viitorul va confirma sau infirma acest lucru.

Toate au acelasi rol- Fals!
Exista doua tipuri de celule stem adulte cu roluri diferite: hematopoietice si mezenchimale. Celulele hematopoietice sunt deja utilizate clinic de 40 de ani, mai ales pentru transplantul de maduva osoasa. Ele formeaza globulele rosii (hematiile), globulele albe (leucocitele) si plachetele sangvine (trombocitele).

Celulele hematopoietice au un potential neglijabil in regenerarea tesuturilor, in timp ce surorile lor mezenchimale sunt, practic, celule care dau nastere diferitelor tesuturi, precum cel cartilaginos, osos, cardiac, muscular, dar si cel nervos.

Citeste si:  Comunicarea cu copilul – metoda de stimulare a limbajului

Spre deosebire de celulele hematopoietice, care pot fi inlocuite in totalitate prin transplant, avem celule stem mezenchimale distribuite peste tot in organism. Ele pot fi recoltate oricând si nu exista vreo boala care sa le afecteze pe toate.

Activitatea lor poate fi stimulata natural- Fals!
In ciuda mai multor ani de cercetare, utilizarea celulelor stem este, inca, in stadiu experimental, fiind supusa unor norme legislative foarte stricte. Comerciantii care ofera tratamente alternative care promit stimularea celulelor stem in mod natural sunt priviti cu neincredere de specialistii din domeniu.

Pâna in prezent, noi nu putem gasi o explicatie rezonabila la existenta pe piata a unor produse farmaceutice sau suplimente nutritive care ar avea un mod de actiune ce implica in vreun fel un anumit comportament al celulelor stem. Din acest motiv, suntem sceptici cu privire la astfel de produse farmaceutice sau parafarmaceutice.

 

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: