14 reguli pentru o viață sănătoasă și fericită. Ai observat că de fiecare dată când te hotărăști să ai o viață sănătoasă și vrei să fii mai fericită, nu durează mult până să te întorci la vechile obiceiuri? Asta pentru că suntem creaturi ale obiceiurilor, iar dacă ne dorim cu adevărat să facem schimbări, trebuie să lucrăm la obiceiurile noastre proaste.
Cuprins
Pentru a avea o viață sănătoasă și fericită nu trebuie să depui un efort colosal sau să faci niște schimbări de pe o zi pe alta.
Există 14 reguli sau metode pe care le poți aborda atunci când vrei să-ți schimbi stilul de viață și alimentația:
14 reguli pentru o viață sănătoasă și fericită
Corpurile noastre au nevoie de apă pentru a funcționa în mod corespunzător și pentru că omul nu poate stoca apa, trebuie să o bea în fiecare zi. Cele mai multe funcții ale corpului uman au nevoie de apă (opt pahare de apă în 24 ore). Desigur, nu toate persoanele trebuie să bea aceeași cantitate de apă pe zi, raportul optim fiind dat de numărul de kilograme pe care îl ai. Cel mai simplu este să bei 250 ml apă de fiecare dată când simți că ți-e sete.
2. Gândește-te de două ori înainte să bei ceva:
Acum că ai înțeles că ai nevoie de aproximativ doi litri de lichide, nu-ți imagina că tot ce înseamnă lichid este bun pentru organismul tău. Băuturile cu zahăr sunt bogate în calorii, nu au nutriente esențiale, iar consumul acestora în mod constant poate duce la obezitate, rezistență osoasă redusă, apariția cariilor și boli cardiovasculare. Consumă în loc de băuturi răcoritoare apă sau ceaiuri naturale. Dacă simți nevoia să bei ceva dulce, optează pentru o limonadă cu miere de albine sau un fresh de portocale.
3. Gândește înainte să mănânci:
Un stil de viață sănătos nu înseamnă să mănânci pe fugă, în mașină, în timp ce te uiți la televizor sau făcând cine știe ce alte activități. De acum înainte, pune-ți următoarea întrebare înainte să mănânci ceva: Îmi oferă aceste alimente substanțele nutritive de care organismul meu are nevoie? După ce înțelegi rostul acestei întrebări, încearcă să te gândești mai mult și la fericirea și liniștea intestinelor tale: cu cât mesteci mai mult înainte de a înghiți, cu atât riscul de a te balona este mai mic. Fă-ți timp pentru masă, evită să ronțăi înainte de masa principală și vei vedea rezultatele.
4. Dreptul la somn:
Da, ai dreptul să dormi opt ore pe zi, de preferat între 22:00 și 07:00. Dacă dormi în acest interval de timp, organismul tău îți va fi recunoscător o zi întreagă. Există persoane care se simt bine și după numai șapte ore de somn, de aceea trebuie să-ți asculți corpul și să-l adaptezi nevoilor sale.
5. Nu mai cumpăra junk-food:
Știu că este greu să reziști tentației atunci când pur și simplu pungile de chipsuri și batoanele de ciocolată îți apar în față. Știu că este greu să nu te gândești că vrei doar o mușcătură de poftă, dar poți să fii sincer și să recunoști că la final ai doborât o pungă întreagă de chipsuri, deși intenția ta nu a fost asta. Tentația o ții departe dacă nu cumperi. Evită culoarele cu astfel de produse din magazine și nu va fi atât de greu!
6. Atenție la produsele fără grăsimi:
Vei fi tentat să crezi că produsele cu un conținut redus de grăsimi sunt mai sănătoase. Greșit! Grăsimile din produsele alimentare le oferă aromă, iar atunci când acestea sunt reduse sau eliminate, aromele se obțin cu ajutorul îndulcitorilor și aromelor artificiale, ceea ce reprezintă un pericol mai mare decât orice procent de grăsime în plus.
7. Fii egoist:
Ai ajuns în ziua a șaptea, deci meriți o apreciere și puțină doză de egoism. În ziua a șaptea trebuie să faci ceva care să-ți placă pentru că te-ai luptat cu obiceiurile tale proaste 6 zile consecutiv.
8. Scade nivelul de zahăr:
Dulciurile te fac fericit, nu-i așa? Sunt doar o amăgire, din păcate. Dacă ai reușit să reduci sucurile carbogazoase, poți face același lucru și cu dulciurile. Tot ce înseamnă exces este greșit pentru corpul tău. Optează pentru iaurt cu miere sau fructe în starea lor naturală atunci când ai poftă de dulce.
9. Adaugă fructe și legume în alimentația ta:
Știi deja că un consum mai mare de fructe și legume înseamnă mai multă sănătate pentru tine, dar ce te oprește? În ziua a noua, du-te la cumpărături și cumpără câte puțin din fiecare. Încearcă fructe și legume pe care nu le-ai mâncat niciodată, o să fii surprins câte fructe bune sunt.
10. Încearcă proteine la micul dejun:
Micul dejun trebuie să fie bogat în proteine, indiferent de părerea unora. Cercetătorii susțin că micul dejun este masa cea mai importantă din zi, astfel pentru un control al apetitului și o minte mai limpede, ai nevoie de proteine chiar de la prima oră. Consumă ouă, iaurt grecesc și fructe, ovăz sau carne și vezi cum te vei simți după aceea. Cred că vei rămâne surprins spre deosebire de zilele când vrei să consumi cereale procesate, care au un conținut ridicat de zahăr.
11. Schimbă periuța de dinți:
Dacă nu faci asta la fiecare trei luni, există riscul să te confrunți cu mirosul neplăcut al gurii, iar acesta este un aspect care nu contribuie într-un fel pozitiv la fericirea ta. Nu uita să-ți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi.
12. Fă mișcare:
Partea cea mai grea cu sportul este să te apuci, dar o dată ce ai făcut asta, îți va fi greu să te mai oprești. Organismul tău îți va mulțumi în fiecare zi!
Totuși, dacă ești atât de ocupat încât nu ai timp de sală sau alergat în parc, poți să încerci câteva trucuri pe care să le respecți în fiecare zi: – alege scările (ai șansa să faci mișcare peste tot, oricând, când pleci de acasă, la metrou, la birou); – parchează mașina mai departe de locul de muncă și mergi pe jos;
– dansează în timp ce gătești sau când faci curățenie. E distractiv, chiar dacă pare prostesc.