Si nutritionistii au pofte, la fel ca orice om indiferent de greutate. Insa grija in alimentatie tine departe de ei kilogramele in plus. Mai mult, au si unele strategii care-i ajuta sa nu se ingrasa.
1. Redobandeste controlul asupra organismului tau
Sa spunem ca esti la masa si ai farfura plina de bunatati. Opreste-te din mancare inainte sa termini tot din farfurie. Chiar daca ai putea sa mananci mai mult, chiar tot si eventual inca o portie, ia tu decizia de a inceta sa mananci cand consideri ca ai avut suficient. Faptul ca refuzi poftele culinare ale mintii iti va oferi un sentiment de control asupra propriului corp.
2. Pun jos tacamul intre inghitituri
Multi dintre oamenii supraponderali sau obezi mananca pe nerasuflate. Insa tocmai acest fel de a manca predispune la ingrasare pentru ca, intr-o perioada scurta de timp, este ingerata mai multa mancare decat ar trebui, iar creierul uman are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a procesa si a transmise senzatia de plin restului corpului. Nutritionistii stiu ca mancatul repede favorizeaza ingrasarea, asa ca ei opteaza pentru imbucaturi mici, mestecate pe indelete. Mai mult, dupa fiecare imbucatura, lasa jos tacamul. Astfel castigi secunde importante in timpul mesei care te ajuta sa savurezi mancare, dar si sa tii departe kilogramele in plus.
3. Evalueaza-ti foamea
De la o scagra de la 1 la 10 (maximum), cat de foame iti este? Stabileste 1 pentru cand esti plina, 7 pentru cand ti-e foame si 10 cand esti lihnita. Cand ai impresia ca ti se face foame, evalueaza-ti starea si da-i o nota. Orice sub nota 7 mai poate astepta 30 de minute sau chiar mai mult pana la urmatoarea masa.
4. Nu-ti uita obiectivul
Ai slabit sau vrei sa slabesti pentru ce? Pentru sanatate, pentru a arata mai bine, pentru nunta de peste patru luni?! Oricare ar fi motivul (desi sanatatea este intotdeauna cel mai sustenabil motiv), aduti aminte de ce vrei sa slabesti atunci cand simti ca te ia o pofta si-ti vine sa dai iama in gogosi cu ciocolata.
5. Micsoreaza-ti portiile
Scapa de farfuriile mari din casa. Pune-le deoparte pentru musafiri si serveste mancarea intotdeauna in farfurii mici. In felul acesta vei manca mai putin, chiar daca iti umpli ochi farfuria mica. Mai mult, exista si un efect psiho-vizual care contribuie la senzatia de satietate: intotdeauna vei fi mai satula dupa o farfurie mica si plina de mancare decat dupa aceeasi cantitate de alimente pusa intr-o farfurie mare.
6. Hidrateaza-te
Te-a luat foama? Bea apa. Corpul uman confunda senzatia de sete cu foamea. Asa ca, atunci cand simti ca te ia foamea, bea doua pahare de apa si asteapta 10-20 de minute macar. Daca tot iti va fi foame, inseamna ca organismul tau chiar cere de mancare.
7. Asteapta
Cand ti se face foame, nu scoate imediat mancarea pe masa. Asigura-te ca nu se afla in fata ochilor tau, bea niste apa si asteapta 10 minute, timp in care incearca sa te relaxezi. S-ar putea ca dupa 10 minute hormonii care asigura senzatia de satietate sa se reactiveze si foamea sa fi fost doar o pofta de moment.
8. Portioneaza gustarile
Ai luat covrigei, migdale, iaurturi si orice altfel de alimente care pot reprezenta o gustare. Portioneaza tot ce ai cumparat la vrac sau in pungi mari. Spre exemplu, alunele de padure, midgalele sau alte seminte portioneaza-le in 50 de grame, adica exact cat poti cuprinde in pumn, si infasoare-le in staniol sau pune-le in pungute separate. Astfel, dupa ce mananci o punguta, stii ca este suficient, nu risc sa termini tot bolul intr-o singura seara, in fata televizorului.
9. Pleaca de langa tentatii
Poate esti afara, in oras, poate esti la locul de munca, daca nu vrei sa calci stramb, pleaca din locul unde se gasesc tentatiile. Nu astepta pe cineva in fata unei patiserii, iar daca este ziua unui coleg si acesta a adus prajituri, ureaza-i „La Multi Ani!” si indeparteaza-te cu delicatete de platourile cu dulciuri.
10. Concentreaza-te pe produse sanatoase
Fructe, legume, seminte, carne macra, produse din faina integrala. Orice ar fi, umpleti bucataria si camara cu produse cat mai sanatoase din punct de vedere nutritional, nu pe produse incarcate caloric, dar nule din punct de vedere al nutrientilor.