11 iulie este Ziua mondiala a ciocolatei si a fost declarata de francezi in anul 1995. Istoria ciocolatei a inceput acum 2000 de ani in America de Sud prin cultivarea arborelui de cacao.
Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao dar aduse in Europa nu s-au bucurat de atentie deoarece nimeni nu stia la ce folosesc. Cativa ani mai tarizu conchistadorul Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor obisuia sa bea o baitura preparata din boabe de cacao care se numea chocolatl sau hrana zeilor.
Spaniolul a adus bautura in tara si pentru ca era foarte amara a folosit pentru indulcire trestie de zahar. Ulterior i-au adaugat vanilie si scortisoara si bautura a prins foarte bine la aristocratii spanioli.
Astfel, spaniolii au inceput sa planteze arbori de cacao si au dat nastere unor afaceri prospere. Totul a durat pana cand niste calugari spanioli au divulgat secretul si bautura s-a raspandit cu repeziciune in Europa.
Astazi exista multe tipuri de ciocolata: alba (nu contine cacao) , neagra , cu lapte (prima ciocolata cu lapte a fost lansata de elvetianul Daniel Peter in 1876 cand a mixat lapte cu ciocolata).
Ciocolata este mâncată de placere, consumul de ciocolataa amaruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au dovedit efecte anticancerigene, de stimulator cerebral si inhibitor al tusei.
NU UTIATI: in ciuda beneficiilor posibile, consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea si aparitia diabetului zaharat.