7 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEUn adevar murdar: de ce toaleta ta este la fel de periculoasa...

Un adevar murdar: de ce toaleta ta este la fel de periculoasa ca una publica

Inrolare trafic.ro

Cand te gandesti la o toaleta publica, mizeria si duhoarea este prima care-ti vine in minte, preferand oricand baia personala. Insa, desi de regula nu miroase urat, aceasta nu este pe atat de igienica pe cat credem!

 

Toaletele publice sunt la fel de murdare pe cat sunt cele de acasa, se arata intr-un studiu realizat la Universitatea de Stat din San Diego. Sean Gibbons, specialist in stiinte biofizice, a analizat gradul de mizerie din toaletele publice si cele personale. Concluzia la care a ajuns: majoritatea bacteriilor din toaletele publice provin de pe pielea umana si din mediul incojurator, nu in mod special de la excremente, se arata in studiul publicat in „Applied and Environmental Microbiology”.

 

Iar bacteriile provenite de pe pielea omului sunt cele mai periculoase, caci sunt destinate sa reziste in timp.

 

Un exemplu clar este stafilococul. Acesta se regaseste in toaletele publice, dar este un agent patogen purtat de om, care exista pe piele si/sau in cavitatile nazale, spre exemplu. Fiind gazduit si transportat de om, stafilococul exista si in baia privata a omului care-l are.

 

Un motiv major pentru care bacteriile se raspandesc oricum in toaleta? Trasul apei. In acel moment bacteriile se raspandesc in incapere. Nu-i de mirare ca in multe tari occidentale, dezvoltate, toaleta propriu-zisa este separata de baia cu chiuveta si cada!

 

Citeste si:  Mituri despre alimentele "bune"! Morcovii si sucul de portocale, desfiintate de specialisti

Desi principala spaima a omului ar fi bacteriile provenite de la excremente, acestea reprezinta doar 15% din totalul agentilor patogeni dintr-o toaleta, fie ea publica, fie privata. Mai mult, aceste bacterii nu au conditii pentru a se dezvolta, motiv pentru care mor repede. In schimb, de la 68% pana la 98% din agentii patogeni existenti in toalete provin de pe si din oamenii care le folosesc. Printre acestia se numara virusi care genereaza herpes, dar si virusul papiloma uman (HPV).

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: