16 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETrebuie sau nu sa ne facem griji din cauza ranei pe colul...

Trebuie sau nu sa ne facem griji din cauza ranei pe colul uterin?

Inrolare trafic.ro

Rana pe colul uterin este o constatare frecvent auzita in timpul vizitei la medicul ginecolog, dar ce inseamna de fapt?

Avem sau nu cancer de col uterin, riscam sa dezvoltam cancer si cum sta treaba cu testul Babes-Papanicolau, cum trebuie interpretat?

Rana pe colul uterin, denumita si cervicita cronica, este de fapt o leziune a mucoasei care protejeaza colul. Denumirea se refera, de fapt, la orice fel de inflamație a colului uterin, care pot aparea adesea si in urma actului sexual. Mai mult de atat, utilizarea necorespunzatoare a tampoanelor intravaginale poate duce, la randul ei, la aparitia ranei pe col. Asadar, nu rana pe col nu este ceva iesit din comun.

Totusi, mica inflamatie pe col poate degenera intr-o tumora maligna, iar faptul ca rana pe col este adesea asimptomatica, deci nu doare, riscam sa o trecem cu vederea si sa aflam de problema de sanatate prea tarziu. O rana pe col poate sa apara si ca urmare a unei infectii fungice sau bacteriene, precum cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, dar si ca urmare a infectie virale cu virusul Papilloma Uman (HPV).

Acest ultim virus este cel care baga in sperieti femeie in ultimii ani. Insa HPV are nenumarate tulpini si doar cateva prezinta risc cancerigen. Pe de alta parte, 80% din femeile active sexual se pot infecta cu virusul. Asadar, analizele ar trebui efectuate regulat. Daca nu ne permitem un test de depistare a virusului HPV, pentru care scoatem din buzunar cateva sute bune de lei noi, trebuie sa ne facem cu regularitate testul citologic Babes-Papanicolau.

Rezultatul acestuia se interpreteaza in functie de clasa. Asadar, daca ai primit clasa I in rezultatele testului Babes-Papanicolau, poti sta linistita, pentru ca esti clinic sanatoasa.

Ce plante poti folosi pentru prevenirea bolilor la sani

Clasa a doi indica modificari inflamatorii, a caror cauza nu se stie, in timp ce clasa III atrage atentia asupra unor celulelor epiteliale de la usoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III). Clasa IV indica leziuni suspecte, iar clasa V – cancer, denumit carcinom in situ.

Oricum, interpretarea rezultatelor, chit ca apar pe clase pe foaia primita de la laborator, trebuie data medicului specialist care sa indice tratamentul potrivit, daca este nevoie. Insa panica nu trebuie sa-si gaseasca gazda in sufletul tau caci majoritatea analizelor indica clasa I si II.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: