Sunt sigură că ai auzit de menopauză, fie de la mama ta, fie de la bunica, de la cunoștințe sau pur și simplu, tocmai te confrunți cu această situație pe care toate o vom întâlni cândva. Tocmai de aceea am considerat că este un subiect de interes și am decis să scriu un articol cu tot ce trebuie să știi despre menopauză.
Cuprins
Menopauza se instalează în momentul în care o femeie nu mai are ciclu menstrual de minim 12 luni și nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural. Neavând menstruație, ovulația nu se mai produce și astfel, o sarcină nu mai poate avea loc decât asistată fiind.
Această menopauză poate fi foarte grea din cauza efectelor pe care le are asupra organismului dar și din cauza timpului îndelungat în care aceasta acționează.
Tot ce trebuie să știi despre menopauză
Tocmai ce am menționat mai sus, că din cauza perioadei în care menopauza își face simțită prezența, aceasta poate fi foarte dificilă.
Menopauza începe să-și facă simțită prezența înainte cu patru sau cinci ani, iar în acești ani, simptomele te vor face să o iei razna. Vor fi atât simptomele menopauzei dar și simptomele menstruației care încă are loc, chiar dacă este din ce în ce mai rară.
Există femei care au început să simtă semne și simptome chiar cu zece ani înainte ca aceasta să se instaleze. Ceea ce o face insuportabilă.
Media vârstei la care o femeie poate intra la menopauză este de 51 de ani, însă sunt femei care au intrat și la 35 de ani dar și altele care au intrat la 58 de ani, poate chiar 60 de ani. Astfel că această situație diferă de la persoană la persoană, organismele noastre fiind total diferite.
Unul dintre factori este reprezentat de genele moștenite de la mamă și chiar de la bunică, așa că dacă ai aflat că ele au intrat devreme la menopauză, bine ar fi că începi să investighezi și să afli care este situația ta, în cazul în care îți dorești un copil sau doi, în viitor.
Un alt factor care influențează apariția menopauzei mai devreme de normal, este reprezentat de sănătatea ovarelor tale. Dacă acestea au avut de suferit de-a lungul timpului. Tocmai de aceea este recomandat să mergi des la medicul ginecolog și să faci controale de rutină. Dacă se întâmplă să te confrunți cu probleme, tratează-le!
Etapele menopauzei
Ca orice situație, boală sau orice fenomen fiziologic, menopauza prezintă trei etape importante. Premenopauză, menopauză și postmenopauză.
Premenopauza
Acel moment înaintea menopauzei care vine în întâmpinarea acesteia cu tot felul de simptome dificile care îngreunează activitatea zilnică a oricărei femei care trece prin această etapă. După cum am menționat mai sus, premenopauza apara înainte cu minim 4 ani și maxim 10 ani înainte ca menopauza să-și intre în rol.
Această perioadă este cea mai grea dintre toate. De acum, menstruația se dereglează și apar simptome greu de suportat precum bufeuri, ceșterea părului în zone precum față, brațe, amețeli, schimbări de comportament, migrene și tulburări vagino-menstruale dar și alte boli precum osteoperoza.
Menopauza
Momentul în care ciclul menstrual al femeii a dispărut cu totul dar nu și simptomele, acestea continuând să se facă simțite o perioadă scurtă de timp după ce menstruația s-a oprit.
Postmenopauza
Acest fenomen se întinde pe o perioadă de 3 sau 6 ani, din momentul în care ciclul menstrual s-a oprit. Din acest moment se produce o pierdere imensă de calciu și astfel apare osteoperoza. Din acest motiv este recomandat să introduci în alimentație mai multe fructe și legume.
De ce apare menopauza?
Menopauza, acest fenomen fiziologic natural, apare din cauza deficitului hormonal care apare de la o anumită vârstă. Hormoni precum estrogen și progesteron nu își mai fac treaba și astfel simptomele menopauzei încep să apară.
Îți recomand ca o dată ce prezinți simptome precum cele menționate mai sus, să mergi rapid la medic, pentru că recomandările acestuia te vor ajuta să treci mult mai ușor peste efectele acestui fenomen fiziologic.