Dobandeste in aceasta perioada o serie de obiceiuri bune pe care sa le menti pe tot parcursul vietii si care sa te asigure ca vei avea aceeasi stralucire a tineretii la orice varsta.
1. Ai grija de tenul tau.
Cel mai important obicei: Elimina intotdeauna seara inainte de culcare toate machiajele sau urmele de amchiaje de peste zi. A merge la culcare cu o fata acoperita de tot felul produse cosmetice poate duce la blocarea porilor si cauzeaza acnee. In al doilea rand, folositi intotdeauna produse antioxidante precum cele bogate in vitamina C, E sau ceaiul verde. Antioxidantii vor imbunatati tonusul si textura pielii protejand in acelasi timp tenul in lupta sa cu radicalii liberi care descompun colagenul
2. Lupta contra cosurilor.
In cel de-al doilea deceniu de viata, acneea este una dintre problemele majore. Lupta impotriva acestei probleme folosind solutii speciale de curatire dupa care spala zona cu acid salicilic. Daca nu funtioneaza niciun produs din cele disponibile pe piata, consulta un dermatolog. Orice ai face insa, nu stoarce cosurile. Aceasta procedura iti va produce cicatrici si pete de pigmentare pe fata care vor disparea in timp indelungat sau deloc dar iti vor afecta tenul pe termen lung.
3. Evita bronzul artificial.
Saloanele de bronzat vor incerca mereu sa te convinga ca aparatele de bronzat artificial sunt mult mai sigure decat razele ultraviolete ale soarelui. Potrivit medicilor specialisti in dermatologie, acest lucru este cat se poate de fals. Mai mult, Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a inclus recent aceste „paturi de bronzat” in cea mai inalta categorie cu risc de cancer pentru oameni. Razele emise de altfel de aceste aparate sunt mult mai nocive deoarece patrund adanc in piele.
4. Nu uita de cremele de protectie.
Cea mai mare parte a specialistilor in dermatologie s-au pus deja de acord asupra faptului ca, pentru a mentine tineretea pielii la orice varsta, este bine sa folosesti intotdeauna crema protectoare impotriva razelor solare, cu un factor de protectie de minimum 15. Potrivit ultimelor date statistice, pana la varsta de 20 de ani, acumulam aproximativ 23% din expunerea totala la soare. Asadar, avem destul timp pentru a incepe sa ne protejam, in timpul care ne-a ramas.
Cum sa utilizezi crema protectoare? Aplic-o pe intreaga fata, incepand de la linia decolteului pana la primele fire de par de pe frunte, de fiecare data cand iesi afara, in soare. Nu uita sa o aplici si in jurul ochilor, acolo unde pielea este cea mai sensibila si susceptibila deteriorarii.
5. Protejeaza-ti ochii.
Razele soarelui nu sunt periculoase doar pentru ten. Si ochii pot avea de suferit, de aceea e bine sa porti intotdeauna cand iesi afara in anotimpul cald, ochelari de soare cu protectie de 100% impotriva razelor ultraviolete. Numai miscarea constanta a ochilor si clipitul vor lasa urme in timp, ducand la aparitia ridurilor din colturile ochilor. Cu atat mai mult se poate insa degrada aceasta piele foarte firava in contactul cu razele soarelui, ca sa nu mai vorbim de riscurile de cataracta, glaucom si alte probleme grave ale ochilor.