16 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETeflonul poate slabi sistemul imunitar al copiilor

Teflonul poate slabi sistemul imunitar al copiilor

Inrolare trafic.ro

Compusii perfluorati, precum teflonul, folositi mai ales la fabricarea ambalajelor alimentare, afecteaza procesul de asimilare in organismul copiilor a vaccinurilor antitetanos si contra difteriei.

Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association este primul care demonstreaza ca acesti compusi perfluorati (PFC), transmisi in stadiul prenatal, de la mama la fat, sau in timpul nasterii, din mediu, pot afecta modul in care organismul asimileaza un vaccin.

Compusii perfluorati au proprietatea de a respinge apa, alte materii si praful. Sunt utilizati in aparatele de aer conditionat, tigaile antiadezive, materialele impermeabile, anumiti produsi anti-pete si anumite ambalaje alimentare, mai ales cele folosite de localurile fast food.

„Imunizarea prin vaccin este una dintre principalele arme moderne de prevenire a maladiilor infectioase, iar reactia negativa a acestor vaccinuri la PFC constituie o amenintare potentiala pentru sanatate apublica”, spune Philippe Grandjean, profesor la Universitatea Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului.

Pentru acest studiu s-au analizat datele provenind de la 587 de copii nascuti in Danemarca, in perioada 1999 – 2001, si monitorizati mai multi ani. Raspunsul imunitar al acestor copii la vaccinurile antitetanos si anti-difterie a fost testat la varstele de 5 si 7 ani.

Nivelul de PFC a fost masurat in sangele mamei, in timpul sarcinii, si in cel al copilului, la cinci ani si sapte ani.

Rezultatele acestui studiu demonstreaza o legatura intre expunerea la PFC si o reactie mai slaba la aceste vaccinuri.

Potrivit unor studii precedente, compusii perfluorati pot afecta calitatea spermei si provoca infertilitate.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: