Search for content, post, videos

Cancerul de san: care sunt factorii de risc si cum sa-i evitam

Aparitia mai mult tipuri de cancer este direct influenta de factori de risc pe care am putea sa-i evitam daca stim exact care sunt acestia! Acesta este si cazul cancerului de san.

 

Anual, aproximativ 10.000 de femei din Romania descopera ca au cancer de san in stadiu avansat sau metastatic. Motivul? vizitele rare la medic si efectuarea la fel de rara a ecografiilor mamare sau a mamografiilor in cazul femeilor trecute de 40 de ani. Din acest motiv si rata mortalitatii din cauza cancerului mamar in Romania este una dintre cele mai mari din Europa. Analize anuale daca nu chiar la sase luni ar putea diminua riscul de a muri in randul femeilor cu cancer de san, pentru ca diagnosticarea in stadiul I sau II al bolii creste semnificativ sansele de supravietuire.

 

Dar care sunt factorii care cresc riscul aparitiei cancerului de san?!

 

1. Greutatea corporala

 

O femeie supraponderala sau obeza prezinta cu 30% pana la 60% mai mari riscuri de a dezvolta cancer de san decat o femeie cu greutate corporala normala. Motivul consta in estrogenul produs de celulele adipoase din organism. Cu cat exista mai mult tesut adipos in corp, cu atat mai mult estrogen exista in organism, iar acest hormon favorizeaza aparitia tumorilor canceroase.

 

2. Circumferinta taliei

 

Femeile cu silueta mar sunt mai predispuse la cancer mamar decat cele cu silueta para. Acest fapt este cauzat de circumferinta mare a taliei, asadar de depozitele crescute de grasime in nivel abdominal. De altfel, cea mai periculoasa grasime este cea de la nivel abdominal caci ea „imbraca” organele vitale. Asadar, picioarele mai groase sunt intotdeauna o optiune mai putin rea decat burtica. Aceasta este concluzia unei cercetari publicate recent in „British Medical Journal”. Cu cat circumferinta taliei este mai mica, cu atat riscul de aparitie a cancerului de san este mai mic.

 

3. Activitatea fizica

 

Cu cat o femeie este mai activa fizic, asadar face miscare, cu atat riscul aparitiei cancerului mamar este mai mic. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, efectului anti-inflamator al sportului, care ajuta deopotriva si la intarirea sistemului imunitar. Pe de alta parte, exercitiile fizice efectuate regulat, de 4-5 ori pe saptamana, ajuta la reglarea glicemiei, asadar a nivelului zaharului in sange, si implicit la secretia in limite normale a insulinei de catre pancreas. Cu cat glicemia si secretia de insulina sunt in limite normal, cu atat corpul poate descompune estrogenul secretat, care favorizeaza aparitia celulelor canceroase atunci cand este produs in cantitati mari.

 

5. Consumul de alcool

 

Cu cat consumul de alcool este mai ridicat, cu atat riscul de aparitie a cancerului de san este mai mare.

 

6. Regimul alimentar

 

Reducerea consumului de carne rosie si cresterea aportului de legume poate infrana dezvoltarea celulelor canceroase, arata numeroase studii medicale. Cele mai bune vegetale care previn si scad dezvoltarea celulelor canceroase sunt cele crucifere, cum ar fi varza, conopida, broccoli, gulia si rucola.

 

7. Mostenirea genetica

 

In cazul mostenirii genetice, femeile nu prea au ce sa faca. Femeile care au mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA 2 prezinta riscuri majore de aparitie a cancerului de san. Insa vizitele din sase in sase luni la medic, analizele periodice si un stil alimentar sanatos, asociat cu exercitii fizice, pot scadea riscul aparitiei cancerului mamar chiar si la femeile purtatoare acel acestor mutatii genetice.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *