Starea de ameteala, greutatea in respiratie si durerile ascutite in piept sunt simptome comune la bolile cardiovasculare. La femei insa, acestea sunt mai greu de diagnosticat, adeseori aceste simptome fiind asociate si cu stresul sau arsurile la stomac.
1. Bolile de inima
Multi dintre doctori nu iau in considerare problemele cardiovasculare la femei sub 55 de ani mai mult, putine dintre studiile efective in domeniu au fost realizate pe femei. Verificarile pe care le fac de cele mai multe ori femeile se rezuma la alte probleme medicale, precum cancerul ovarian, de san sau cervical, cu toate ca bolile de inima sunt cauza prima a deceselor in randul populatiei de ambele sexe.
Cum prevenim diagnosticarea gresita: femeile care resimt o parte sau toate simptomele prezentate mai sus, ar trebui sa le ceara doctorului un consult de specialitate si o electrocardiograma. In acelasi timp, la fel cum de obicei se duc periodic la specialist pentru teste specifice, le recomandam sa nu uite niciodata de afectiunile inimii si sa ia intotdeauna in calcul urmatorii factori de risc:
* Daca parintii sau bunicii au suferit de boli cardio-vasculare.
* Masurarea si monitorizarea periodica a tensiunii arteriale.
* Analiza anuala a nivelului de colesterol din organism, chiar mai des daca acesta este ridicat.
* Renuntarea la fumat.
* Dieta si exercitii de slabire in cazul obezitatii.
Boli greu de diagnosticat
2. Fibromialgia
Milioane de femei din toata lumea sufera de aceasta boala denumita in limbaj comun si „boala invizibila” din cauza simptomelor sale anormale, confundate deseori cu simptomele altor boli, testele medicale nereusind adeseori sa o descopere.
Cu toate acestea, fibromialgia este o boala cronica care se manifesta prin dureri pe toata suprafata corpului, oboseala acuta, sensibilitate crescuta, gadilaturi in piele, dureri musculare si spasme, slabirea capacitatii motorii a membrelor etc. Cele care sufera de aceasta boala pot avea de asemenea tulburari de somn si goluri in memoria de scurta durata.
Vestea proasta este ca toate aceste simptome se manifesta diferit de la o persoana la alta, fiind usor de confundat cu cele ale altor afectiuni de care sufera iar un test specializat pentru fibromialgie neexistand pana la ora actuala. Fiind diagnosticata de obicei prin eliminarea alto boli, aceasta afectiune poate fi usor diagnosticata gresit.
Cum prevenim diagnosticarea gresita: fii insistenta cu doctorul. Cere intotdeauna explicatii pentru fiecare simptom, teste de sange diferite pentru a exclude alte boli si asigura-te intotdeauna de o a doua opinie de la un reumatolog. In cazul in care suspectezi aceasta boala, pune-i doctorului urmatoarele intrebari:
* Ati verificat daca nu este fibromialgie?
* Ce as putea face pentru a usura suferinta cauzata de simptome?
* Ce medicamente pot sa iau?
* Ce medicamente, mancaruri si activitati sa evit?