22 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăLIFESTYLEPregatește-te din timp pentru Paște! Câteva sfaturi bune

Pregatește-te din timp pentru Paște! Câteva sfaturi bune

Pregatește-te din timp pentru Paște! Câteva sfaturi bune. Paștele este, fără îndoială, cea mai mare și mai sfântă sărbătoare creștină din an, care comemorează moartea și apoi învierea lui Iisus.

Cu toate că povestea din spatele acestui praznic este tristă, atât ortodocșii, cât și catolicii o îmbrățișează cu bucurie, fiind considerată o sărbătoare a lumii divine și a sufletului.

Data celebrării Paștelui are la două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele se serbează în duminica imediat următoare primei luni pline după echinocțiul de primăvară, dar obligatoriu după 3 aprilie.

Ouăle pentru Paște, simbol creștin

Preoții spun că nu există o zi anume în care ouăle trebuie înroșite. Cu toate acestea, obiceiurile diferă în funcție de zonă. De exemplu, în Bucovina (de unde avem acele senzaționale ouă încondeiate, lucrate cu măiestrie) se vopsesc în zilele de marți, joi, vineri și chiar sâmbătă. În Dobrogea se fac musai în Joia Mare, iar în Oltenia, doar vineri. Oricum alegi să faci, semnificația înroșirii ouălor este strâns legată de sângele vărsat de Iisus după ce a fost răstignit pe cruce.

Reguli pentru ciocnirea ouălor

Deși nu sunt bisericești, ele ținând mai mult de credința și superstiția populară, mulți români urmează anumite reguli nescrise când vine vorba de ciocnirea ouălor. Dacă acestea au fost vopsite în Joia Mare, în prima zi de Paști se vor ciocni doar cap în cap. În a doua zi – cap cu dos, iar în zilele ce urmează dos cu dos.

Citeste si:  6 zodii care sunt greu de mulțumit într-o relație

Indiferent ce variantă alegi, important este să spui urarea Hristos a-nviat!  la care trebuie să ți se răspundă cu Adevărat a-nviat! Primul care ciocnește este capul familiei (sau cel mai vârstnic bărbat) cu soția sa, urmând apoi și ceilalți membri. Oamenii credeau că datorită acestui ritual, se vor revedea pe lumea cealaltă. Tot din popor se spune că trebuie să ții minte cu cine ai ciocnit prima dată, pentru că în cazul în care te pierzi într-o pădure să-ți aduci aminte acest aspect ca să găsești drumul.

În unele zone din Moldova, ouăle de culoare roșie nu se ciocnesc niciodată în prima zi de Paști, pentru că aduce ghinion. În plus, cine se spală cu apa înroșită de ouăle încondeiate își va păstra sănătatea intactă tot anul.

Sfaturi pentru vopsit ouă

Culoare uniformă. Prepară într-un vas mai mic și curat vopseaua aleasă și scufundă oul în acest amestec conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scoate ouăle, rând pe rând, și așază-le pe un prosop curat.
Strălucire. După ce se mai răcesc, unge-le cu grăsime, pentru un luciu cu adevărat irezistibil.
Varietate. În mod tradițional, ouăle se înroșesc, dar popular se crede că ele se pot vopsi și în alte culori – galben, verde sau albastru –, simbolizând optimism și bucuria venirii primăverii.

Citeste si:  Horoscop feminin aprilie 2025. Putere personală și alegeri cu impact

Tradiție împrumutată pentru Paște

Copiii au un motiv de bucurie mare odată cu venirea acestei sărbători. Din Occident avem împrumu-tat frumosul obicei ca Iepurașul de Paște să treacă pe la fiecare pici în parte și să lase cadouri. Deși nu este un animal prea impresionant, el apare în cultura multor popoare, simbolizând fertilitatea.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: