Plante toxice pentru animalul tau de companie. Ii pot face foarte rau. De multe ori, ne cumparăm o plantă de apartament pentru că ne place cum arată, aflăm că e ușor de îngrijit sau pentru că face niște flori minunate. Însă verificăm dacă este una dintre aceste plante toxice pentru animalul nostru?
Cuprins
Există plante toxice de apartament și știm că de multe ori, când se simt mai rău (câinii – pentru provocarea regurgitării) sau pur și simplu în joacă (cățeii mici și pisicile), animalele noastre ronțăie frunze. Iar dacă sunt pui, le poate trece prin căpșor să-și „ascută“ dinții în tulpină, mai ales când și-i schimbă.
Plante toxice pentru animalul tau de companie. Ii pot face foarte rau
Azaleea, faimoasa floare în nuanțe de portocaliu, roșu sau ciclamen, are frunze periculoase pentru companionul tău. Așadar, dacă îl vezi că salivează excesiv și are diaree, ar trebui să renunți urgent la această floare. Ingerată în cantități mari, provoacă stop cardiac.
Kalanchoe, o plantă destul de comună, cu flori mici tip buchet în nuanțe de roșu, galben, oranj sau albe, cu frunze suculente. Ingerată, provoacă diaree, vomă și aritmie.
Ciclama, o floare cu frunze pătate ce înflorește toamna în clopoței în nuanțe de lila, este periculoasă doar dacă animalul ajunge la rădăcini. Această plantă își ține toată otrava în rădăcină și, consumată mai mult decât poate duce organismul animalului (vomă), provoacă moartea prin otrăvire.
Zambila este si ea una dintre aceste plante toxice. Are bulbi extrem de toxici, ce provoacă reacții alergice: inflamații pe piele, vomă, diaree.
Ficusul irită inclusiv pielea din jurul botului.
Crizantemele, din cauza pigmentului puternic, provoacă iritații sistemului digestiv.
Aloe Vera, o plantă suculentă pe care noi o știm că face minuni pentru piele, nu este la fel de benefică odată ajunsă în organismul animalelor. Provoacă indigestie, taie pofta de mâncare pe perioade lungi și schimbă culoarea urinei.
Begonia, deși frumoasă și bogată în flori, le provoacă iritații bucale și arsuri gastrice animalelor care o consumă.
Primulele sunt toxice pentru pisici, provocându-le diaree.
Caladium, plantă cu frunze ușor nuanțate, este foarte nocivă pentru animalele de casă, afectându-le sistemul digestiv printr-un fel de otrăvire.
Dracena dă efecte adverse foarte puternice, precum vomă cu sânge.
Crinul regal, deși superb, parfumat și special, poate provoca insuficiență renală în special pisicilor.
Leandrul, deși la îndemână pentru înfrumusețarea casei, este otrăvitor chiar și pentru oameni și poate provoca moartea animalelor dacă este ingerat.
Totodată, veterinarii avertizează că trebuie să avem grijă ce flori aducem în casă ca să le punem în vază, fiindcă pot provoca reacții alergice sau indigestie dacă sunt ingerate: hortensii, lalele, frezii, vâsc, narcise, lăcrămioare, cale, gladiole, garoafe.
Dacă animalul tău de companie a mâncat dintr-una din aceste plante toxice de apartament și se simte rău, contactează de urgență medicul veterinar. În funcție de toxicitatea plantei, simptomele se pot agrava pe măsură ce substanța e asimilată în organism.
Ca soluție de urgență, trebuie să-i provocăm voma și să-i administrăm cărbune medicinal, care încetinește absorbția toxinelor.