16 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăARTICOLEPlăcile Ouija: trei factori care ar putea explica de ce funcționeză pentru...

Plăcile Ouija: trei factori care ar putea explica de ce funcționeză pentru unii

În ciuda faptului că există de peste 100 de ani, tablele Ouija (o placă de lemn acoperită cu literele alfabetului, numerele 0-9 și cuvintele „da”, „nu” și „la revedere”) continuă să fie o activitate populară. Pentru a funcționa, toți participanții trebuie să pună mâinile pe indicatorul de lemn (sau planșetă) și să ceară eventualelor „spirite” prezente să le răspundă la întrebări, mișcând planșeta pe tablă pentru a le silabisi răspunsul.

În timp ce unii îl văd ca pe un joc de societate inofensiv, alții jură pe capacitatea planșei de a comunica cu cei care au trecut pe „partea cealaltă”. Dar, deși știința sugerează că nu fantomele se află în spatele mișcărilor misterioase ale tablei, explicația pentru modul în care funcționează nu este atât de simplă pe cât te-ai aștepta.

Istoria tablei Ouija este una lungă și variată. Ea poate fi urmărită parțial, în primul rând, până la Surorile Fox, mediumuri populare în secolul al XIX-lea care au fost pioniere ale mișcării spiritiste. Una dintre metodele lor cele mai frecvent folosite pentru a comunica cu așa-numitele spirite presupunea rostirea alfabetului cu voce tare și ascultarea unui ciocănit ca răspuns. Acest lucru le permitea să silabisească cuvinte și mesaje, presupuse a fi de la morți.

Această metodă a captat imaginația publicului, dar a fost rapid frustrantă. Oamenii doreau să poată comunica cu spiritele la fel de repede cum puteau comunica cu oamenii folosind noile tehnologii, cum ar fi telegraful. Astfel, atunci când placa Ouija a fost în sfârșit dezvoltată în 1890, aceasta a avut un succes imediat.

Dar, în ciuda popularității sale timpurii, placa Ouija a căzut în dizgrație la începutul secolului XX. Acest lucru s-a datorat în mare parte faptului că mulți mediumi faimoși care au folosit dispozitivul au fost dezmințiți public. Chiar și Societatea pentru Cercetări Psihice s-a îndepărtat de comunicarea între spirite, orientându-se către alte fenomene paranormale, cum ar fi percepția extrasenzorială (capacitatea de a trimite și primi informații cu mintea) și casele bântuite. Cu toate acestea, interesul față de spiritism și, în general, față de planșele Ouija a reînviat rapid după cel de-al Doilea Război Mondial – și continuă până în prezent.

Citeste si:  Cum să-ți planifici zilele aglomerate: Strategii pentru a rămâne calmă și organizată

Planșe Ouija în acțiune

Funcționează plăcile Ouija? Depinde pe cine întrebi. Pentru cei care cred în capacitatea de a comunica cu spiritele, răspunsul ar fi da. Dar, având în vedere că nu există dovezi concludente că spiritele există, răspunsul scepticilor și al oamenilor de știință ar fi un nu ferm. Și totuși, auzim adesea povești de la așa-numiții „necredincioși” care spun că au simțit planșeta mișcându-se pe tablă, silabisind cuvinte și spunându-le lucruri pe care nimeni altcineva din jurul mesei nu le-ar putea ști. Așadar, dacă nu sunt mesaje fantomatice de dincolo, atunci ce este?

Un posibil răspuns este efectul ideomotor. Termenul ideomotor provine de la ideo (o idee) și motor (activitate musculară), sugerând că mișcările noastre pot fi conduse de gândurile noastre. Efectul ideomotor se referă la mișcările pe care oamenii le fac și de care nu sunt conștienți denumite mișcări subconștiente. Astfel, atunci când folosește o tablă Ouija, de exemplu, o persoană poate mișca planșeta în mod subconștient, silabisind lucruri pe care numai ea le-ar putea ști.

Cei din jurul lor pot contribui, de asemenea, la propria mișcare subconștientă, ceea ce poate explica și de ce planșeta pare să se miște independent. Acest efect poate explica și o varietate de alte fenomene paranormale inclusiv scrierea automată și radiestezia (un tip de pseudoștiință care folosește o crenguță în formă de y sau tije metalice pentru a găsi locația unor obiecte îngropate, cum ar fi apa sau petrolul).

O altă explicație, care este, de asemenea, legată de efectul ideomotor, este legată de simțul nostru de reprezentare. Sentimentul de reprezentare se referă la capacitatea noastră subiectivă de a controla acțiunile care vor avea o influență asupra evenimentelor externe. Astfel, de exemplu, dacă decideți să ridicați o masă, aceasta va face ca ea să se miște.

Experimentele cu planșetele Ouija au demonstrat că simțul nostru de reprezentare poate fi manipulat, făcându-ne să credem că o terță parte invizibilă mișcă planșeta. Se crede că acest lucru se datorează problemelor cu care se confruntă creierul nostru în ceea ce privește prezicerea consecințelor rezultatelor. Atunci când previziunile noastre se potrivesc cu rezultatul (de exemplu, ridicați masa și masa se mișcă), simțim că suntem responsabili pentru această acțiune. Dar dacă simțim că rezultatul real nu se potrivește cu modul în care ne așteptam ca lucrurile să se întâmple, atunci sentimentul nostru de reprezentare scade și este posibil ca, în contextul unei ședințe de spiritism, să atribuim în schimb această mișcare ca provenind dintr-o sursă externă.

Citeste si:  Cum sa elimini pesticidele si fungicidele de pe fructe si legume! Trucurile pe care trebuie sa le stie orice gospodina

Un al treilea factor de luat în considerare este contagiunea emoțională. Știm că evenimentele șocante, foarte emoționale, pot duce la „molipsirea” martorilor din apropiere de aceste emoții. Acest lucru a fost considerat a fi un factor predominant în procesele vrăjitoarelor din Salem și din Europa.

Așadar, atunci când folosim o tablă Ouija cu alte persoane, emoția mediului foarte încărcat poate face ca noi să începem mai ușor să empatizăm cu cei din jur. Acest lucru ne poate face să le percepem frica și anxietatea, ceea ce ne face mai probabil să credem că planșeta se mișcă singură.

Prin urmare, este posibil să vedem că o combinație de factori:

  • efectul ideomotor
  • un sentiment manipulat de reprezentare
  • contagiunea emoțională

Care se pot combina pentru a convinge oamenii că planșeta se mișcă și că spiritele le vorbesc. Dar, având în vedere cât de dificil este să reproducem în laborator cadrul social în care majoritatea oamenilor folosesc planșele Ouija, nu putem spune cu certitudine deplină că acești factori explică singuri ceea ce se întâmplă de fapt atunci când ne punem degetele pe planșetă și chemăm le să ne împărtășească cunoștințele lor.

După cum remarcă unii experți, dorința publicului de a comunica cu morții tinde să devină mai populară după perioade de tulburări sociale și politice. Având în vedere climatul social, economic și politic actual (inclusiv pandemia COVID-19), războiul în curs de desfășurare din Ucraina și criza costului vieții este foarte posibil să asistăm la o revenire la sălile de ședințe de spiritism din epoca victoriană. Sau, cel puțin, pe TikTok.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: