Un somn bun si linistit pe timpul noptii nu numai ca te va mentine in forma pentru a doua zi dar, va contribui si la pastrarea prospetimii tenului si a frumusetii fizice. Desi expertii ne recomanda un minim de 8 ore de somn pe noapte, putini se pot lauda ca respecta aceste recomandari.
Mai mult, fara sa vrem, cadem in ispita si facem o serie de greseli care nu numai ca ne vor priva de somn dar ne vor priva chiar de un somn linistit si odihnitor, grabind procesul de imbtranire al organismului. Iata cateva dintre aceste posibile greseli pe care cu cea mai mare usurinta le putem evita.
1. Televizorul inainte de culcare
Nu te simti cu siguranta prea activa privind la televizor de pe canapea sau navigand pe internet o ora inainte de culcare. Cu toate acestea, lumina falsa emanata de ecranele televizoarelor sau de monitoarele computerelor, vor pacali mintea transmitandu-i mesajul ca timpul de culcare nu a venit inca. Singurul stimulent pe care doctorii il recomanda inaintea somnului este sexul care, desi la inceput ne excita nervos, se incheie printr-o stare de oboseala.
2. Verificatul ceasului
Daca vei petrece jumatate din seara si noapte verificand din 5 in 5 minute cat timp mai ai pana sa sune alarma de trezire nu vei reusi decat sa iti intensifici starea de anxietate. Pentru a scapa de acest inconvenient, aseaza ceasul desteptator cat mai departe de pat astfel incat sa nu-i poti citi ecranul fara a te ridica si face cativa pasi.
3. Vorbitul la telefon
Desi vei putea cu greu renunta la acest obicei, vorbitul la telefon mai ales inainte de culcare poate dauna calitatii somnului. Potrivit studiilor, cei care petrec o vreme la telefon inainte de culcare, au nevoie de un timp mai lung pentru a atinge starea profunda de somn. Asadar, ai grija sa le spui noapte buna prietenilor sau rudelor inainte cu ceva vreme de ora de somn.
4. Somnul intr-o camera prea calda
Chiar daca ti se pare greu de crezut, cu cat e mai cald in dormitor, cu atat mai greu iti va fi sa atingi starea de somn profund si sa te odihnesti. Recomandat ar fi ca temperatura din dormitor sa nu depaseasca valoarea de 20 de grade celsius.
5. Nu dormi cu lumina aprinsa
Inainte ca Edison sa inventeze becul, oamenii dormeau circa 10 ore in medie pe noapte. Lumina este un factor perturbator care va trimite semnale gresite creierului, pacalindu-l ca nu e timpul sa doarma. Chiar si semnalele luminoase transmise de ledurile aparatelor electronice, ceasurile digitale sau telefoanele mobile vor fi la fel de daunatoare. Recomandarea noastra este sa inlaturi pe cat posibil lumina din jurul tau atunci cand te asezi in pat pentru somn.
6. Fumatul
Unul dintre multiplele motive de a te lasa de fumat. Potrivit studiilor, fumatorii au nevoie de o perioada mai lunga pentru a atinge somnul profund si chiar si asa, au parte de un somn nu prea linistit. De ce? In cazul lor, nivelul activitatii creierului pe timpul noptii este mult mai ridicat decat la nefumatori. Daca nu poti renunta la acest obicei, incearca sa nu fumezi macar vreme de 4 ore inainte de a te aseza in pat.