28 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATENu te poti abtine de la dulciuri? Adevarul despre dependenta de zahar

Nu te poti abtine de la dulciuri? Adevarul despre dependenta de zahar

Nu trece o zi fara sa mananci ceva dulce? Cel mai probabil suferi de dependenta de zahar, o problema care nu a fost clasificata drept „afectiune”, dar care afecteaza o mare parte dintre noi.

 

Ce inseamna sa fii dependent de zahar

 

Daca nu trece o zi fara sa mananci ceva dulce, un baton de ciocolata, o gogoasa sau un croissant, inseamna ca este dependent de zahar. Aceasta adictie apare si se dezvolta in perioadele de consum constant de dulce. Zaharul influenteaza hormonal organismul, la fel cum o fac unele droguri usoare. Asta nu presupune ca este la fel de periculos, dar afecteaza balanta hormonala din corp, declansand dorinta de a manca in continuu mai mult.

 

Simptomele dependentei de zahar

 

Dependenta de zahar poate aparea atat la persoanele care sufera de tulburari alimentare, cat si la cele care pur si simplu adora dulcele. Principalul semn este dorinta acerba si imposibilitatea de a te abtine de la dulce. Un alt simptom consta in obiceiul de a manca tot (toata ciocolata, tot salamul cu biscuiti, toata punga de napolitane, etc). Totodata, cand nu ti-ai luat „doza de dulce”, ai o stare de agitatie, nervozitate, te apuca usor transpiratiile si chiar iti pot tremura si mainile.

 

Ce face creierul tau cand da de dulce

 

Citeste si:  Diferenta dintre glucoza si fructoza. Iata de ce sunt dulciurile dulci!

Zaharul alimenteaza fiecare celula din creier. Cand consumi prea mult, unele regiuni ale creierului care regleaza cat de mult mananci pot functiona mai putin bine, motiv pentru care nu te poti opri din mancat pana nu termini tot.

 

Prea mult zahar…

 

Cand organismul tau primeste prea mult zahar, sub forma de glucide si carbohidrati, nivelul glicemiei creste, adica glucoza din sange. Aceasta stare se numeste hiperglicemie. La unele persoane, glicemia poate creste atat de la produse dulci procesate, cat si de la fructe, caci si acestea contin zahar sub forma de fructoza, de la produse lactate si chiar de la unele legume, precum cartofii si morcovii.

 

Prea putin zahar…

 

Cand organismul nu primeste aportul optim de zahar, acesta intra in hipoglicmie, adica nivelul glicemiei scade, deseori brusc. Prea putina glucoza in sange nu trece neobservata. Apar starile de tremurat, ameteli si o nevoie acerba, proprie organismului, de a manca urgent ceva dulce.

 

Si produsele sarate au zahar

 

Daca alegi chipsurile in locul napolitanelor pentru a nu manca prea multe dulciuri, nu obtii mai nimic, caci si produsele sarate au un continut ridicat de „zahar” (glucide si carbohidrati). Este suficient sa citesti eticheta produsului. Produsele de patiserie si de panificatie, mai ales cele facute din faina alba sau cartofi, abunda in compusi de zahar, la fel ca pastele, covrigii si biscuitii sarati.

 

Citeste si:  Cu ce sa te dai pe sani ca sa nu mai fie lasati! Retete de masti pentru bust, de facut acasa

Detoxifierea de zahar

 

Din pacate, nu poti renunta brusc la zahar, pentru ca organismul este obisnuit cu un anumit aport si il va cere. Un mod eficient, dar nu lipsit de efort psihic, de vointa, pentru a renunta la zahar este inlocuirea produselor consumate zilnic. In loc sa te infrupt dintr-un baton cu ciocolata, alege o banana, in loc sa rontai biscuiti, opteaza pentru cirese, si asa mai departe. Ideea este sa-i oferi totusi organismul o parte din zaharul de care are nevoie, cantitatea fiind „stiuta” de fiecare corp in parte, si mai apoi sa reduci aportul, pas cu pas.

 

Nu mai simti gustul?

 

Cand mananci prea multe dulciuri, papilele gustative se obisnuiesc cu gustul si se prea poate ca, la un moment dat, sa ai nevoie de o cantitate tot mai mare pentru a-l simti. Antreneaza-ti papilele gustatile pentru a gusta cu adevarat din ceva dulce renuntand la o portie de zahar pe zi. Spre exemplu, poti spune „Pas” prajiturii de dupa masa, poti pune mai putin zahar in cafea. Astfel, iti dezobisnuiesti papilele gustative de gustul dulcelui.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: