22 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEMituri false si adevaruri despre pastielele contraceptive

Mituri false si adevaruri despre pastielele contraceptive

Femeile care sufera de cancer mamar nu ar trebui sa ia aceste pastile dar in acelasi timp, luandu-le, daca sunt sanatoase, nu le cresc sansele de a se imbolnavi.

Pilula contraceptiva cauzeaza cancer la san.

FALS. Femeile care sufera de cancer mamar nu ar trebui sa ia aceste pastile dar in acelasi timp, luandu-le, daca sunt sanatoase, nu le cresc sansele de a se imbolnavi. Mai mut, femeile care iau pilule contraceptive cu consecventa, dupa o perioada de 5 ani au cu pana la 50% mai putine sanse de a se imbolnavi de cancer ovarian si cu pana la 30% mai putine sanse de a se imbolnavi de cancer uterin decat cele care nu iau pilulele.

Pilula contraceptiva interactioneaza cu alte edicamente.

ADEVARAT. Antibioticele puternice precum amoxicilina pot scadea eficienta pilulelor contraceptive crescand astfel riscul unei sarcini nedorite ba chiar cu probleme.

Nu e nevoie sa iau pilula la aceeasi ora in fiecare zi.

ADEVARAT. Nu e nevoie de un regim temporal strict dar, bine ar fi sa nu depasesti cu 12 ore momentul. Astfel, daca intr-o zi ai luat pastila la ora 8 dimineata, nu uita sa o iei a doua zi pana la ora 8 seara cel tarziu. Cea mai buna etoda de a nu gresi? Incearca sa asociezi pilula cu o activitate regulata precum luarea micului dejun.

Sucul de grapefruit poate interactiona cu pilula contraceptiva.

ADEVARAT. In vreme ce sucul de grapefruit in sine nu interfereaza cu efectele pilulei si nu o fac mai putin eficienta, chimicalele pe care le contine insa modifica felul in care corpul tau dirijeaza nivelul estrogenului sau interactioneaza cu enzimele care se ocupa de anumite medicamente. Desi studiile de specialitate inca nu au reusit sa explice acest lucru, daca bei mai mult de 2 pahare de suc de grapefruit pe zi, acesta poate agrava unele efecte secundare ale pilulelor precum cresterea sensibilitatii la nivelul sanilor. Bea mai putin si vei fi bine.

Contraceptie la barbati: Mit sau realitate?

DA si NU: Contraceptive pentru barbati exista dar nu sunt inca aprobate de comisiile de specialitate si nici foarte eficiente nu sunt. Studii se fac momentan asupra unei pastile “miraculoase” care sa opreasca productia de sperma la barbati insa nu sunt tocmai eficiente, sperma fiind produsa chiar daca in cantitati mici, riscul pentru o sarcina nedorita fiind scazut dar totusi evident.

Pilulele obisnuite si cele branduite sunt interschimbabile.

FALS. In ceea ce priveste acelasi produs fabricat insa de doua companii diferite sfatul nostru este urmatorul: nu le combinati. Desi compozitiile chimice sunt identice sau aproape identice, cantitatile pot varia usor de la o pilula la alta, la fel si calitatea.

Fumatul este daunator atunci cand iei pilule contraceptive.

FALS. Nicotina si gudronul, la fel ca si monoxidul de carbon pe care le inhalati prin intermediul tigarilor sunt cele raspunzatoare de eventualele probleme de sanatate ulterioare si nu pilulele. A le combina este contraindicat numai prin prisma ca fumatul oricum dauneaza sanatatii.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: