Sunt multe mituri sexiste referitoare atât la bărbați, cât și la femei, mai ales atunci când se pune în discuție relația dintre cele două sexe și felul în care ei relaționează.
Cuprins
Miturile sociale sunt din ce în ce mai răspândite, odată cu penetrarea internetului în majoritatea locuințelor, majoritatea credințelor fără baze științifice fiind propagate prin intermediul rețelelor. Pe de altă parte, sunt multe mituri sexiste referitoare atât la bărbați, cât și la femei, mai ales atunci când se pune în discuție relația dintre cele două sexe și felul în care ei relaționează.
Există studii de specialitate care scot în evidență diferențele dintre sexe, în vreme ce alte studii încearcă să le elimine. În continuare, vă vom prezenta patru dintre cele mai importante mituri legate de femei, încercând împreună să separăm ficțiunea de realitate.
-
Femeile nu se pricep la matematică.
Adevărul: În cadrul unui studiu susținut la colegiul american Lafayette, trei grupuri eterogene formate din bărbați și femei au fost chestionate cu întrebări similare înainte de a li se cere să facă un test de matematică.
Femeile care au fost întrebate cu privire la realizările lor profesionale și activitatea academică din cadrul colegiului au obținut rezultate mai bune la testul de calcul decât cele care au primit întrebarea banală legată de felul apartamentului din cămin în care locuiesc.
Concluzia cercetătorilor este că, în funcție de situație, pot exista întrebări sau afirmații aparent inocente care să activeze stereotipurile sociale la femei și bărbați, afectând astfel activitatea cognitivă individuală. Altminteri, rezultatele sunt similare ambelor sexe, mitul femeii care nu se pricepe la matematică fiind astfel combătut din start.
-
Femeile nu sunt buni șoferi.
Adevărul: Acest stereotip, vechi de când lumea, a fost ușor de dărâmat de către cercetătorii marilor institute americane. Este și cazul celor de la Bradford University, care în urma unui studiu au tras următoarele concluzii: când vine vorba de flexibilitate mentală, una dintre cerințele clare ale șofatului, femeile îi întrec pe bărbați.
În urma testelor, scorurile realizate de femei au fost semnificativ mai mari decât cele ale bărbaților, în special în ceea ce privește memoria și recunoașterea spațială, atenția distributivă și controlul mișcării.
Cercetătorii au ajuns astfel la părerea că estrogenul, un hormon prezent în părțile responsabile cu mișcarea ale femeilor, poate fi factorul hotărâtor pentru capacitățile lor sporite pentru șofat.
-
Toate femeile își doresc copii.
Adevărul: Desi mulți bărbați își închipuie că femeile nu se gândesc decât la copii încă de la o vârstă fragedă, acest lucru este cât se poate de fals. Adevărul este că, din ce în ce mai multe femei aleg să trăiască o viață fără copii. Desi procentul acestora este mic, numărul este crescător și, odată cu emanciparea femeii, balanța tinde să se egalizeze și în acest aspect.
-
Tot ce își doresc femeile este să se mărite.
Adevărul: Da, pentru unele femei, căsătoria este cel mai înalt scop. Cu rata divorțurilor în continuă creștere, multe dintre ele și-au dat seama că „a spune da” nu mai este atât de important precum era în trecut, multe dintre ele alegând cariera.
Ca să vă faceți o idee despre cât de mult se gândesc femeile la căsătorie, vă voi spune că, numai în Statele Unite, de exemplu, procentul femeilor nemăritate depășește lejer 51%.