20 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăCASA SI GRADINAMetoda japoneza 5S. Strategie pentru ordine in casa

Metoda japoneza 5S. Strategie pentru ordine in casa

Metoda japoneza 5S. Strategie pentru ordine in casa. Lucrurile tale stau înghesuite peste tot – debara, balcon, pe și în dulapuri, sub pat, pe după uși? Recuperează-ți spațiul aplicând metoda „5S“. E japoneză și e super-eficientă. Descoperă-i regulile și efectele benefice cu ocazia curățeniei de iarna, de primăvară, de toamnă.

Cumpărăm multe lucruri de care nu avem nevoie, dar mereu ne lipsesc lucruri de care avem nevoie. Și iar cumpărăm. O bluză, un castron, o geantă, un set de pahare… La un moment dat, însă, nu mai avem unde depozita obiectele, iar a găsi ceva pierdut prin casă devine o misiune imposibilă.

Metoda de organizare „5S“, bazată pe câteva reguli simple, te ajută să faci ordine. Chiar dacă o vei aplica doar parțial, tot vei obține o casă mai ordonată și mai aerisită.

Metoda japoneza 5S. Strategie pentru ordine in casa

Seiri. Seiton. Seiso. Seiketsu. Shitsuke. Sunt cinci cuvinte și toate încep cu litera S – de aici termenul de „5S“. Traduse din japoneză, ele înseamnă: a tria, a ordona, a curăța, a standardiza, a menține.

Hai să luăm pe rând cele cinci operațiuni, ca să afli ce ai de făcut exact.

Seiri – scapă de lucrurile inutile

Prima etapă presupune să sortezi obiectele utile de cele inutile. Întâi de toate, stabi­lește aria în care vrei să faci ordine. Dacă zona e prea mare sau solicitantă, împarte-o în mai multe sectoare, ca să-ți ușurezi munca. De pildă, dacă vrei să rânduiești bucătăria, dar te simți copleșită de ce te așteaptă, apucă-te de un singur dulap.

Sau începe cu o zonă mai mică: de pildă, locul în care stă computerul.

Prima regulă: dacă nu ai folosit un obiect în ultimii doi ani, nu-l păstra.

A doua regulă: când ai dubii dacă un obiect îți trebuie sau nu, aruncă-l. Nu mai păstra diverse nimicuri pe ideea că „Poate la un moment dat o să-mi trebuiască“ – așa ai ajuns la înghesuiala de acum.

Citeste si:  4 secrete pe care trebuie să le știi pentru a face casa lună în doar 10 minute

Ia toate obiectele din locul în care ai început debarasarea, pune-le grămadă pe
o suprafață liberă (de exemplu, pe podea) și sortează-le în patru categorii:

●  Obiecte pe care nu le vei mai folosi (nu-ți plac, n-ai nevoie de ele, sunt distruse, ai prea multe etc.). Împarte-le și pe ele în trei cutii: la gunoi, de donat, de reciclat.

●  Obiecte de care ai nevoie, dar care nu sunt la locul lor – le vei pune unde trebuie. Lucrurile păstrate în locul greșit sunt greu de găsit și creează haos.

●  Lucruri pe care le folosești rar – nu le pune laolaltă cu cele folosite zilnic, căci te vor încurca.

●  Lucruri folosite des – le vei pune

la îndemână.

Seiton – aranjează accesibil

Acum, că te-ai debarasat de lucrurile inutile, aranjează-le pe cele rămase. Regula acestei etape: „Un loc pentru fiecare lucru și fiecare lucru la locul lui“.

Aranjează lucrurile într-o manieră logică, accesibilă, ca să le găsești întotdeauna când ai nevoie de ele.

Câteva sugestii:

●  Ce folosești des așază la îndemână și în față, iar ce utilizezi mai rar, în spate.

●  Obiectele grele depozitează-le aproape de pământ, ca să eviți să te rănești când le ridici, iar pe cele ușoare pune-le sus.

●  Grupează împreună obiectele similare: unelte la unelte, produsele de curățenie laolaltă etc. Așa vei ști unde să cauți un obiect.

●  După ce ai grupat lucrurile, stabilește-le un loc adecvat de depozitare, în funcție de rolul lor și de locul în care le folosești. De exemplu, n-o să păstrezi periuța de dinți la bucătărie, din moment ce o folosești la baie.

●  Articolele pe care le folosești rar pot fi depozitate într-un loc mai puțin accesibil, de exemplu pe cel mai de sus raft din balcon sau din debara. Lipește pe fiecare cutie o listă cu obiectele din ea sau o etichetă cu categoria de obiecte (de pildă, „de tricotat“, „becuri“ etc.).

Citeste si:  Purifica aerul din casa cu aceste plante care aduce energie pozitiva

●  Ca să obții mai mult spațiu de depozitare, optează pentru rafturi sau mobilă dispusă pe verticală, nu pe orizontală (adică un corp cu rafturi înalt, nu o comodă).

Seiso – curățenie

După ce ai renunțat la obiectele inutile și le-ai ordonat pe cele rămase, e momentul să speli, să ștergi, să aspiri în aria pe care ai decongestionat-o. Inspectează apoi spațiul, ca să depistezi eventualele repa­rații necesare: pete pe pereți, scaun rupt, bec ars, robinet care picură etc.

Notează-le pe toate, ca să-ți poți face un plan de rezolvare a lor.

Seiketsu – reguli precise

Odată realizate cele trei etape precedente, casa ta a redevenit curată și ordonată. Acum însă vine partea grea: cum să nu revii la vechile obiceiuri?

Fixând reguli obligatorii pentru toți din casă. De exemplu:

●  Oricine folosește un obiect îl va pune la locul lui după ce a terminat.

●  Oricine din casă vede un lucru lăsat la întâmplare îl va duce la locul lui.

●  Cercetătorii au descoperit că eficacitatea crește cu 200% când fiecare știe ce are de făcut. Fiecare membru al familiei, cu mic, cu mare, trebuie să aibă sarcini precise în casă.

●  Stabilește limite: cât timp păstrezi revistele, câte căni ții în dulapul de bucătărie, câte seturi de așternuturi vei avea (de pildă, două pentru fiecare pat), câte prosoape de fiecare ș.a.m.d. Surplusurile îți ocupă inutil din spațiu.

●  Când cumperi un obiect nou, renunți la unul vechi – este regula de aur pentru casele care nu dispun de spații de depozitare generoase!

Shitsuke – menține

Ultima etapă, cea mai dificilă, presupune să te asiguri permanent că sunt respectate regulile primilor 4S și să corectezi rapid orice început de dezordine. Pentru asta, e musai să inspectezi regulat casa.  De exemplu, zece minute în fiecare seară. Notează orice neregulă observată, apoi încearcă să afli cauza și s-o corectezi.

De pildă: de ce s-a umplut iar biroul cu mărun­țișuri? Poate pentru că acestea au fost folosite, dar apoi n-au fost puse la locul lor.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: