Meditația, modă sau hrană pentru suflet? – Dacă fitnessul reprezintă un mijloc de a-ți antrena corpul, meditația e un antrenament al minții. În tradiția budistă, cuvântul „meditație“ este echivalent cu ceea ce noi numim „sporturi“.
Cuprins
Chiar dacă suntem obișnuite să credem că a medita înseamnă un singur lucru, de fapt ea cuprinde mai multe forme diferite, elaborate pentru scopuri diferite. Pentru începători, e foarte dificil să stea liniștiți zeci de minute sau chiar ore în șir fără a se gândi la nimic, având mintea goală. De altfel, specialiștii recomandă în primul rând meditația atentă, cea în care ne concentrăm asupra respirației.
Meditația, modă sau hrană pentru suflet?
În acest caz, este vorba despre orientarea atenției asupra unui singur lucru. De regulă, acel lucru este respirația. Practicantul stă pe un scaun ori în șezut, cu spatele drept și cât mai relaxat și ochii închiși, observându-și propria respirație, fără a o modifica.
Atunci când își dă seama că urmărește unul sau mai multe gânduri, revine cu atenția asupra respirației. Exersarea repetată, continuă și constantă îl va obișnui pe practicant atât cu postura, cât și cu disciplinarea atenției.
Ce înseamnă mindfulness
Acest tip de meditație încurajează practicantul să-și urmărească gândurile care se perindă prin minte, pe măsură ce acestea apar și dispar. Intenția nu este de a urma un gând până la capăt sau de a-l judeca, ci doar de a fi conștient de fiecare gând care apare în minte.
În decursul acestei meditații, poți observa, în gândurile și senzațiile tale, anumite tipare specifice. În timp, vei conștientiza că oamenii au tendința să judece rapid experiențele ca fiind bune sau rele, plăcute sau neplăcute. Cu timpul, vei dobândi un echilibru mental foarte bun. Unele școli de meditație practică o combinație de atenție cu mindfulness.
Alte tehnici de încercat
Există tot atâtea tehnici de meditație câte școli (și câți profesori)! De exemplu, o meditație zilnică a călugărilor budiști se concentrează pe cultivarea compasiunii.
Ei vizualizează evenimente negative și le transformă în imaginație, făcându-le să apară într-o lumină pozitivă datorită compasiunii. Există, de asemenea, tehnici de meditație în mișcare, cum sunt taichi, qigong și meditația în mers.
Beneficii pe termen lung
Deși relaxarea nu e întotdeauna scopul explicit al meditației, ea reprezintă deseori rezultatul acesteia. Studiile au arătat că la persoanele care practică meditația se constată o îmbunătățire a circulației sangvine, o reducere a ritmului cardiac și a celui respirator, scăderea anxietății și a nivelului de cortizol, deci mai puțin stres și o relaxare profundă.
S-au constatat efecte pozitive asupra creierului și a imunității, chiar dacă scopul meditației nu este de a obține beneficii. După cum ar spune călugării budiști, scopul meditației este de… a nu avea un scop. Se cere doar să fii prezent. În filosofia budistă, realizarea supremă a meditației este eliberarea minții de atașamentele față de lucrurile care scapă controlului. Practicantul eliberat sau „iluminat“ nu mai urmărește dorințe și nici nu se agață de experiențe, ci își păstrează mintea calmă și senzația interioară de armonie și integrare în univers.
O lecție pentru începători
Dacă nu ai mai încercat până acum meditația, iată un exercițiu simplu care te va iniția în tainele acestei practici străvechi.
Așază-te pe un scaun sau pe o pernă (în acest din urmă caz, cu picioarele adunate). Ține spatele drept și relaxează tot corpul. Observă-ți respirația, fără a o modifica. Orientează-ți atenția asupra fiecărei inspirații și expirații. Când simți că mintea a început să umble, întoarce-ți din nou atenția asupra respirației. Practică acest tip de meditație timp de 4-5 minute la început, iar pe măsură ce postura devine confortabilă, prelungește durata exercițiului propus.