Ești purtătoare de implanturi mamare? Perfect, trebuie să știi câteva lucruri importante despre screening și nu numai. Sunt lucruri pe care orice femeie cu implanturi mamare trebuie să le știe. Pentru că sănătatea este mai importantă decât orice lucru legat de aspect.
Cuprins
Se pare că nu este atât de simplu. Nu îți pui implanturile și gata, totul s-a terminat, tu poți să trăiești viața în mod normal, ca și până acum. Nu este deloc așa. Odată cu implanturile apare o oarecare responsabilitate pentru tine și sănătatea ta. Totul trebuie monitorizat de acum înainte. Știu că o făceai și înainte, dar acum, trebuie mai des.
Mamografia și implanturile mamare
Doctorii semnalizează un aspect foarte important, acela că multe dintre femeile care aleg să-și pună implanturi mamare, pleacă din cabinetul medicului estetician, fără a afla dacă aceste implanturi afectează într-o oarecare măsură mamografia mamară. Sau, fără a știi că de acum înainte această procedură trebuie făcută mai des. Iată câteva lucruri pe care orice femeie cu implanturi mamare trebuie să le afle.
1. Cunoaște-ți implanurile la fel cum te cunoști pe tine
Da, ai auzit bine. Pentru că este foarte important ca tu să știi ce tip de implant ai, ce cantitate și nu în ultimul rând ce conținut și ce formă. Toate acestea pentru ca atunci când vei merge să faci o investigație, sau, ai ceva probleme de sănătate, să știi ce vei răspunde medicilor când te vor întreba. Totodată, înainte de a merge în sala de operație, citeste cât mai mult despre ceea ce ai ales să-ți pui. E foarte important, pentru că de acum înainte ele vor face parte din tine.
2. Implanturile mamare pot ascunde cancerul
Cum am spus și mai sus, multe din femei pleacă din cabinet fără a ști că aceste implanturi pot împiedica mamografia să-ți ofere un rezultat corect. Tocmai de aceea atunci când faci această procedură, pune cât mai multe întrebări.
3. Informează-ți medicul despre implanturi
Orice medic, indiferent de specialitate. Mai ales dacă ți se va administra un tratament, acesta trebuie să știe că tu ești posesoarea unor implanturi. Se poate ca anumite medicamente să aibă efecte secundare tocmai din cauza acestora, așadar vorbește cât de deschis poți cu doctorii pe care-i vizitezi și, cel mai important, cu cel care va executa mamografia.
4. Imagini mai multe la mamografie
Având în vedere că implanturile nu permit o vizualizare corectă, te poți aștepta ca această procedură să dureze mai mult și să ai parte de mai multe imagini, pentru ca medicul să fie sigur că vede tot ce este de văzut.
5. Implanturile pot suferi în urma unei mamografii?
Nu, dacă se întâmplă ca implanturile să aibă de suferit după o astfel de procedură, înseamnă că acestea deja prezentau probleme, în niciun caz mamografia nu le va afecta într-un fel sau altul.
6. Ceva în plus față de mamografie
Da, mamografia este procedura de bază în depistarea formelor de cancer de sân, însă, dacă medicul consideră că este nevoie, poate cere și o intervenție cu ultrasunete, să se asigure dacă este sau nu vorba de cancer.
7. Biopsia poate prezenta riscuri
În cazul biopsiei, pentru femeile cu implanturi, aceasta poate fi dificilă, în funcție de unde este localizat nodulul. Dacă este nevoie, doctorii pot recomanda scoaterea implanturilor pentru a-și putea face treaba.
8. Nodul sau implant?
De multe ori, femeile cu implanturi, la o verificare personală, depistează ceva straniu la sânii lor, însă trebuie să știi că ceea ce crezi că este un nodul, poate fi implantul. Deci, nu te panica ci mergi la cabinetul doctorului pentru că acolo vei afla sigur despre ce este vorba.
9. Implanturile și formele de cancer
Studiile medicilor arată că femeile cu implanturi sunt, totuși, predispuse la un anumit tip de cancer, care are legătură directă cu implanturile. Tocmai din acest motiv este recomandat să faci mamografie cât de des poți.
10. Trebuie să-ți scoți implanturile
Nu te speria. Decizia îți aparține, chiar și, în cazul unui caz de cancer mamar. Decizia de a rămâne fără implanturi aparține pacientei. Însă, doar pentru mamografie, nu va fi nevoie de a renunța la ele.
Sursă foto: Pixabay