Între dragoste și dependență emoțională. Sunt două lucruri complet diferite și atât de ușor de confundat! Se întâmplă adesea să aud în jurul meu fete care se plâng că le este frică de singurătate, atât de frică încât ajung să se creadă îndrăgostite.
Cuprins
Între dragoste și dependență emoțională
Întâi să clarificăm ce înseamnă adevărata dragoste: dragostea adevărată este cea care nu pune condiții și vine din dorința de a-l face pe celălalt fericit fără a aștepta ceva în schimb. Dragostea adevărată este atunci când vă iubiți reciproc fără să vă doriți să mai schimbați ceva unul la celălalt.
Dependența emoțională apare de regulă la persoanele tinere, confundând de cele mai multe ori această dependență cu iubirea. Nimic mai fals! Persoanele care suferă de dependență emoțională sunt acele persoane care, deși sunt conștiente că persoana de lângă ei nu este tocmai ce și-ar dori, fac un compromis doar pentru a dormi în brațele cuiva. Psihologii spun că persoanele dependente emoțional sunt persoane care nu-și oferă propria stimă de sine, încredere și echilibru emoțional, având un gol emoțional pe care nu ar trebui să-l umple altcineva.
Cum recunoști o persoană dependentă emoțional?
Uneori devine iritat, irascibil fără motiv, alteori devine gelos și posesiv, devine intens preocupat de problemele de personalitate ale partenerului sau uneori chiar vorbește în locul partenerului.
O persoană dependentă emoțional „iubește” când celălalt îi spune că este frumoasă, pentru că apare o stimă de sine din exterior. O astfel de persoană își va spune „uite că există cineva care mă vede altfel sau cum se poartă el cu mine nu se va mai purta nimeni”. Și acesta este primul pas spre dependența emoțională.
Când te afli într-o relație în care ai devenit dependent, despărțirea este inevitabilă. Problema se pune dacă la următoarea relație alegi să-ți recunoști greșelile și emoțiile negative sau o iei de la capăt?