16 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEIncontinența urinară la femei si cateva sfaturi bune

Incontinența urinară la femei si cateva sfaturi bune

Incontinența urinară la femei – Aproximativ 30% dintre femei se confruntă cu pierderi involuntare și necontrolate de urină. Dacă vă aflați în această situație adresați-vă medicului.

O afecțiune întâlnită în rândul femeilor mature, într-un raport variind între 15 și 25%, ceea ce de­mons­trează că, pe parcursul vieții, una din patru femei prezintă diferite forme de pierdere in­vo­luntară a urinei. In­con­ti­nența urinară la bărbat este mai rar întâlnită datorită unei anatomii diferite a tractului urinar inferior. O serie de factori care țin de dezvoltarea embriologică și de poziția bipedă dezavan­tajează femeia şi o fac mai vul­ne­rabilă.

Incontinența urinară la femei si cateva sfaturi bune

Cea mai frecventă situație este pierderea de urină la efort (tuse, strănut, ridicare de greutăți), care se manifestă pentru început la eforturi mari, ulterior urmând să apară chiar și la mers sau la schimbarea poziţiei. Cauza cea mai frecvent incriminată este traumatismul obstetrical, care, chiar dacă nu produce inițial leziuni însemnate, poa­te determina, în timp, de­fectarea mecanismului delicat care asigură continența urinară. O altă cauză de pierdere a urinei este declanşarea reflexă a micţiunii cauzată de contracţii anormale ale mușchiului care asigură golirea vezicii (mușchiul de­trusor). În aceste situaţii, femeia resimte nevoia imperioasă de a urina, dar nu reuşeşte să rețină urina.

Acest fenomen se numește in­continență funcţională şi se întâlneşte în special la femeile în vârstă, având cauze multiple. Adeseori, cele două forme de incontinenţă urinară se pot întâlni la aceeaşi persoană.

Citeste si:  Adevaratele motive pentru care te simti obosit!

Metode de tratament

Cu timpul, au fost concepute diferite metode de tratament. Cel fi­zi­cal prin exerciţii de gimnastică perineală (exerciţii Kegel) sau electrostimularea are o efi­cienţă redusă și este uti­l mai mult ca o completare a tratamentului chirurgi­cal. Tra­tamentul chirugical de­­ține preponderența între toate me­todele cunoscute, iar până în prezent au fost create peste 200 de procedee chirugicale.

Din păcate, niciunul dintre acestea nu poate reprodu­ce mecanis­mul natural al con­ti­nenței, mo­tiv pentru care rata de insucces variază, în func­ție de procedeu, între 20% și 60%. În ultimii 15 ani s-au făcut progrese importan­te în ceea ce priveşte în­țe­lege­rea mecanismului con­­tinenței urinare şi, ca rezultat al acestor studii, au apărut pro­cedee chirurgicale cu o rată înaltă de succes, de peste 85%. Astfel, s-a ajuns la concluzia că principala cauză de apariție a incontinenței urinare este afectarea mecanismului de su­port al uretrei. Pentru a rezolva problema, pro­cedeele chi­rugicale mo­derne folosesc bandelete din materiale spe­ciale, care înlo­cu­iesc ligamen­te­le afectate. Operațiile sunt mi­­nim invazive, durează puţin, durerea postoperatorie e neglijabilă, iar rezultatele sunt imediate. În cazurile de incontinenţă uri­nară mixtă e necesar tratamentul postope­ra­tor medicamentos sau fizical.

O problemă majoră?

Conform definiției medicale internaționale, se poate vorbi de incontinență urinară atunci când episoadele de pierdere involuntară de urină au consecințe sociale și igienice. Atunci când pierderile intervin la eforturi obișnuite sau la o simplă schimbare de poziție este deja vorba de incontinență de gravitate medie. Există și situații grave, când incontinența este permanentă, caracterizată prin faptul că nevoia imperioasă de a urina nu poate fi deloc reținută.

Citeste si:  Totul despre pneumonia interstițială - Simptome și tratament pneumonie

De ce apare?

La femei, sfincterul vezicii urinare este mai slab decât la bărbați. În consecință, atunci când mușchii perineali slăbesc din diverse motive, poate apărea incontinența. Iată câteva dintre cauze: sarcina și nașterea vaginală, greutatea corporală excesivă, administrarea unor medicamente, cons­tipația cronică, infecțiile urinare repetate, etc.

Metode de tratament

În majoritatea cazurilor (75% – 100%), incontinența urinară poate fi vindecată sau, cel puțin, mult ameliorată.

– Exerciții Kegel. Cum se practică? Contractați mușchii pelvieni (ca și cum ați dori să opriți fluxul urinar) și mențineți contracția timp de 10 secunde. Repetați de 10 – 20 de ori.

♣ Reducerea greutății corporale și adoptarea unui regim de viață cât mai activ. ♣ Unele medicamente (anticolinergice și antispastice) pot ameliora incontinența, dar acestea pot avea diverse efecte secundare.

♣ Se poate apela la injectarea cu colagen, însă, metoda trebuie repetată în fiecare an, pentru că organismul absoarbe colagenul. Uneori este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a reașeza vezica în poziția normală.

- Medicamente. Numai medicul poate prescrie un tratament medicamentos. – Injectarea cu colagen. Este recomandată mai ales în incontinența de efort. Constă în injectarea de colagen în pereții uretrei. Metoda trebuie repetată în fiecare an, deoarece organismul absoarbe colagenul.

- Operație. În unele cazuri de incontinență gravă, intervenția chirurgicală este singura soluție eficientă.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: