Zaharul in cantitati mici este de preferat in locul indulcitorilor de tipul aspartamului si al siropului de porumb, a atras atentia directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Ambele substante se regasesc in multe dintre bauturile de pe rafturile magazinelor.
Aspartamul si siropul de porumb, ambele substante de indulcire, declanseaza in organis o crestere rapida a nivelului glicemic.
In consecinta, pancreasul este suprasolicitat sa produca mai multa insulina pentru a stavili glicemia. Dupa ce scade nivelul zaharului din sange, corpul intra intr-o stare de hipoglicemie, si anume un nivel totusi prea mic al glicemiei. Organismul este, practic, supus la o fenomenul de hiper-hipo-glicemie.
Acesta este responsabil de cresterea poftei de mancare, de declansarea problemelor de greutate precum supraponderabilitatea si obezitatea si favorizeaza totodata aparitia diabetului zaharat de tip II si a bolilor cardiovasculare.
Cel mai simplu mod de a evita aspartamul si siropul de porumb este citirea etichetei.
Este de preferat zaharul in cantitate mica, fie si rafinat, asa cum se gaseste in comert. A consuma, in total, 40 de grame de zahar pe zi nu reprezinta niciun risc.