2 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEFactorii care-ti afecteaza memoria zi de zi

Factorii care-ti afecteaza memoria zi de zi

Inrolare trafic.ro

Lipsa somnului odihnitor, anumite medicamente, dar si alti factori pe care-i intalnesti zi de zi iti afecteaza memoria.

 

Disfunctii ale tiroidei

Daca tiroida ta nu functioneaza normal, se prea poate sa treci prin stari in care iti este excesiv de cald, excesiv de frig, prin stari de anxietate si de depresie. Chiar daca tiroida nu are un rol specific in buna functionare a creierului, afecteaza alte procese din organism care-ti tulbura memoria.

 

Bufeurile

Cu fiecare bufeu resimtit, o ceata se lasa peste creier. Mai cu seama in cazul femeilor la menopauza, bufeurile le fac sa uite anumite chestiuni pe care altfel le-ar fi tinut minte fara probleme, spune medicul Majid Fotuhi, fondatorul Ceentrului NeurExpand din Luterville (SUA).

 

Lipsa somnului odihnitor

O noapte pierduta nu te va face sa uiti numele colegului. Insa persoanele care nu se odihnesc o perioada lunga de timp, care dorm prost si agitat sufera si de o memorie deficitara si de dificultati de concentrare, precum si de o viteza redusa de reactie.

 

Anxietatea si depresia

Depresia, starile de anxietate, tulburarile bipolare intrerup circuitele neuronale care au ca efect probleme severe de memorie. Perioadele lungi in care corpul produce in exces cortizol, hormonul stresului, fac ca sinapsele din creier – acele punti prin care comunica celulele intre ele – sa se piarda, motiv pentru care individul va prezenta dificultati in crearea si amintirea unor parti din trecut.

 

Citeste si:  Lucruri neasteptate despre oameni. Ce spun animalele de companie despre ei

Anumite medicamente

Xanaxul, Valiumul si Antivanul, care sunt medicamente benzodiazepine, afecteaza parti ale creierului asociate cu memoria de scurta durata, dar si unele care gestioneaza sustin de lunga durata. Antidepresive triciclice au la randul lor acelasi efect. Totodata, medicamentele de inima beta blocante si cele care contin statine au la randul lor efecte negative asupra memoriei, la fel cum este si cazul unor analgezice, unor medicamente de tratarea incontinentei si a unor antihistaminice.

 

Fumatul

Fumatul afecteaza creierul pentru ca tulbura buna circulatie a sangelui. Un studiu efectuat pe 7.000 de femei si barbati, publicat in „Archives of General Psychiatry”, arata ca fumatorii prezinta un ritm mai accelerat de pierdere a functiilor creierului, care includ memoria, dar si capacitatea de a vorbi, decat cei care nu fumeaza.

 

Alimentatia bogata in grasimi

Grasimile din alimentatie nu afecteaza doar inima si silueta, ci si memoria, pentru ca tulbura buna functionare a hipocampusului, acea parte a creierului responsabila de memoria de scurta durata.

 

Bacteriile

O raceala nu te va face sa-ti pierzi memoria, insa expunerea pe termen lung la agenti patogeni, bacterii, virusuri, prin purtarea lor in organism in mod pasiv, pot genera probleme de memorie odata cu inaintarea in varsta. Un studiu realizat pe 1.600 de subiecti a aratat ca persoanele care poarta agenti patogeni in corp au capacitati cognitive mai scazute cu 25% comparativ cu cei care nu prezinta „intrusi” in corp.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: