O dieta echilibrata, nutritiva si pe gustul gravidei este foarte importanta, atat pentru viitoarea mama, cat si pentru bebelus. Atunci cand se fac alegerile alimentare trebuie sa urmati dieta obisnuita, fara sa “mancati pentru doi” si fara a face abuz de statutul de gravida. Din cauza unor “otravuri alimentare” cu grad ridicat de risc pe timpul sarcinii este indicat sa va luati cateva masuri de precautie.
Una dintre amenintarile care vin dinspre alimente este listerioza.
Listerioza este cauzata de Listeria monocytogenes, o bacterie care se gaseste in sol si apa, dar si in legume, carne, branzeturi si mezeluri. Desi bacteriile nu sunt periculoase pentru oamenii sanatosi, la gravide infectia poate duce la nastere prematura, infectarea nou-nascutului sau chiar la decesul fatului.
Simptomele listeriozei includ febra, dureri musculare, uneori chiar greata sau diaree. In unele cazuri severe si dureri de cap, gat intepenit, confuzie, pierderea echilibrului sau chiar convulsii. Femeile insarcinate care sunt infectate pot resimti boala ca pe o gripa sau raceala.
Administrarea de antibiotice gravidei infectate poate preveni transmiterea la fat sau nou-nascut. Copiii care au listerioza primesc acelasi tratament ca si adultii, antibiotic.
Pentru a preveni contactarea listeriozei trebuie luate o serie de masuri ce tin, in primul rand, de alimentatie.
Preparatele din carne care trebuie ocolite in perioada sarcinii sunt: mezeluri, hotdog sau orice alt tip de carne semipreparata sau procesata din comert, pui sau curcan proaspat umplut din comert, biftec sau somon tartar, orice tip de carne netratata termic, fripturi in sange, maruntaie de animale sub orice forma, refrigerate (pate, terina, aspic).
Din categoria peste nu se recomanda consumul de peste pescuit in apele curgatoare din oras, macrou, rechin, peste-spada – din cauza nivelului ridicat de mercur, pesti de acvacultura – din cauza concentratelor, orice peste afumat din comert (doar daca il tratati termic ulterior), sushi sau orice peste crud, crustacee crude (stridii, scoici, midii).
Din cauza riscului ridicat pe care il prezinta, ar fi indicat ca gravidele sa evite oua crude, crema sau lichior de oua crude, dressing de salata Caesar, sos bernez, sos hollandaise, maioneza sau orice alt sos facut cu oua crude, mousse, meringue, tiramisu si orice alt desert facut cu albus crud.
Lactatele care trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat, orice branza obtinuta din lapte nepasteurizat si
branzeturile moi sau cu mucegai.
Fructele, legumele si verdeturile sunt indicate in sarcina, cu o serie de precizari. Nu se consuma sucuri proaspete de fructe din comert sau orice suc nepasteurizat, fructe si legume nespalate (sunt de preferat cele provenite din culturi organice sau macar din surse controlate), germeni.