19 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIEtapele operatiei cezariene

Etapele operatiei cezariene

Inrolare trafic.ro

Alegerea nasterii prin operatie cezariana reprezinta de cele mai multe ori o alternativa benefica si sigura pentru mama si bebelus.

Ca orice alta operatie si aceasta parcurge cateva etape destul de importante:
Etapa preoperatorie reprezinta chiar pregatirea tinerei mamici pentru operatia cezariana. Vei fi dusa in sala de operatie unde vei fi asezata pe masa chirurgicala. In jurul tau va fi foarte mult personal medical: medicul anestezist, medicul chirurg, ajutat de alti doi medici, medicul neonatolog care va prelua imediat copilul dupa nastere si mult personal asistent. Iti va fi sterilizata zona abdominala, iar medicul anestezist, dupa o discutie prealabila iti va administra anestezia generala sau partiala. Tot atunci ti se va monta sonda urinara si o perfuzie, vei fi analizata tensiometric, si cuplata la mai multe aparate care iti vor supraveghe functiile vitale.

Etapa operatorie consta in operatia propriu-zisa. Medicul chirurg va face o taietura la nivelul pielii, fie pe orizontala cat mai aproape de parul pubian, fie pe verticala, in cazuri mai urgente, de 15-20 cm. Ulterior va fi taiat stratul de grasime de sub piele si stratul tesutului muscular, ajungandu-se la uter care va fi sectionat fie orizontal (de preferat), fie vertical, in cazuri urgente. Daca iti va fi administrata anestezia generala vei fi completa adormita, la trezire auzind ca prin vis amanunte legate de copilul pe care tocmai l-ai adus pe lume. In cazul unei anestezii partiale, vei fi pe jumatate adormita, putand auzi ce se intampla in sala de operatii atat in legatura cu tine, cat si in legatura cu micutul tau. Vei putea dialoga permanent cu medicul anestezist aducandu-i la cunostinta in orice moment starea pe care o resimti. In functie de politica adoptata de maternitate, vei putea avea alaturi partenerul de viata. Avantajele unei astfel de anestezii constau in faptul ca iti vei vedea in cateva secunde bebelusul dupa nastere. Acesta, dupa ce va fi extras de catre medic, taindu-i-se cordonul ombilical, va fi dat pentru cateva minute mamei, apoi va fi dat in primire medicului neonatolog pentru a-l transporta in sala de nou-nascuti in vederea spalarii, cantaririi, masurarii si observarii functiilor vitale. Medicul chirurg se va ocupa in continuare de tine pentru eliminarea placentei si curatarea uterului, ulterior peretele abdominal va fi inchis.Durata interventiei chirugicale nu va depasi in cazuri normale 45 de minute.

CONTINUAREA PE BEBELU.RO

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: