1 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETotul despre radiatiile solare! Ce trebuie sa stii ca pentru a evita...

Totul despre radiatiile solare! Ce trebuie sa stii ca pentru a evita probleme grave

Radiatiile solare sunt periculoasein momentul in care ne expunem prea mult, din mai multe motive. Pentru a intelege care sunt pericolele la care ne expunem, trebuie sa stim in primul rand cum actioneaza radiatiile asupra organismului si ce efecte pot avea. 

Tipuri de radiatii

Soarele emite un spectru de raze: radiatii gamma, raze X, ultraviolete(UVA, UVB, UVC), lumina vizibila, unde radio, infrarosii. O parte importanta este absorbita de stratul de ozon, picaturile din atmosfera si de praf. Radiatiile UV sunt cele care dau modificarile cele mai importante la nivelul pielii.

 

Efectele nefavorabile ale radiatiilor UV asupra pielii:

-Inflamatia: apare la 30 de minute pana la 8 ore de la expunere si scade dupa 72 de ore. Arsura solara este o reactie toxica, inflamatorie, regasita la nivelul pielii. Este produsa de radiatia UVB, manifestandu-se prin roseata, caldura, durere si edem.

-Pigmentarea imediata, persistenta si tardiva dureaza aproximativ 2 ore. Bronzul de durata apare prin expunere la soare timp de multe ore sau chiar zile si persista saptamani sau chiar luni(depinzand de tipul de piele).

-Fotoimbatranirea: ingrosarea epidermei, cu o ridare accentuata in zonele fotoexpuse. Apare la cateva ore sau zile de la expunerea la UVB sau UVC si dureaza 2-3 saptamani.

Diverse forme de leziuni:

-Lentigo solar: pete brun-deschis pana la brun-inchis, ce apar in zonele expuse(partea dorsala a mainilor,toracele si fata).

-Efelidele(pistruii) sunt lentigine cu diametrul mai mic de 6 mm.

-Poikilodermia Civatte este localizata pe zonele laterale ale gatului.

-Keratoza actinica este o leziune precanceroasa ce se poate transforma intr-un epiteliom spinocelular, cu risc cancerigen foarte inalt. Se localizeaza pe fata, gat, dosul palmelor si apare la cei cu tenul mai deschis la culoare, parul blond si ochii de culoare deschisa.

-Epiteliomul bazocelular este o tumora cutanata cu evolutie lenta, ce metastazeaza foarte rar.

-Epiteliomul spinocelular este o tumora maligna a epidermului, avand o evolutie mai rapida decat cel bazocelular si este mult mai invaziv.

-Melanomul este o tumora maligna de origina melanocitara si este foarte agresiv, ducand la deces in caiva ani. Poate fi tratat doar daca este depistat in faza incipienta.

Efectele benefice ale expunerii la soare sunt:

-sinteza vitaminei D;

-ameliorarea unor boli cutanate(vitiligo, dermatita atopica, psoriazis);

-mentinerea sanatatii psihice;

-cresterea tolerantei la stres;

-reglarea somnului;

-atenuarea unor simptome premenstruale(iritabilitate, depresie, modificari ale dispozitiei).

Trebuie sa subliniem importanta folosirii unui produs adecvant de protectie, in functie de tipul de ten. De asemenea, beta-carotenul joaca un rol foarte important in reducerea riscului de cancer si tumori, este un antioxidant foarte puternic, creste rezistenta in fata bolilor infectioase si protejeaza organismul de efectul nociv al radiatiilor solare.

5 tratamente pentru arsurile solare

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: