Trecerea de la laptele exclusiv pentru bebeluși la cea de-a treia masă este o nouă etapă necunoscută de mămici. De aceea, multe mămici se întreabă când pot introduce a treia masă la bebeluși. Acest lucru depinde de vârsta bebelușului și de gradul său de dezvoltare, precum și de toleranța bebelușului la mâncare.
Cuprins
Recomandarea specialiștilor este de a introduce o a treia masă la bebeluși, între 6 și 8 luni, atunci când micuții ar trebui să mănânce 2-3 mese solide sau între 9 și 11 luni când numărul meselor trebuie să fie de 3 -4. Mesele solide nu se introduc în alimentația bebelușilor mai devreme de 6 luni.
O alimentație sănătoasă pentru o creștere sănătoasă
Incluzând cea de-a treia masă în alimentația bebelușului, trebuie să te asiguri că acesta primește o alimentație sănătoasă care include toți nutrienții importanți pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Acum poți introduce în mesele bebelușului piureuri, cereale, iaurt natural etc. Această a treia etapă de diversificare este una dintre cele mai importante în dezvoltarea micuților. Este necesar să ții cont de ghidul recomandat de experți, în ceea ce privește diversificarea bebelușilor.
În primele șase luni, copilul tău trebuie să primească numai lapte. Dar după această perioadă, trebuie introduse treptat alimente. Când copilul poate să stea drept și să-și țină capul, este interesat de mâncare și chiar își întinde mâna spre ea, atunci este timpul să introduci mâncare solidă.
Mâncarea complementară constă în esență din terci sau piureuri pe bază de legume, cartofi, carne, cereale și uleiuri, iar în curând vor fi adăugate fructe. Introducerea hranei complementare este importantă, deoarece necesarul energetic al acestuia este în continuă creştere, iar necesarul de fier, nu îl mai poate acoperi în totalitate.
De asemenea, este important ca bebelușii să învețe să mestece. Acest proces este susținut de introducerea alimentelor suplimentare. Dacă primele lingurițe constau din piure foarte fin, copilul mic acum învață treptat să mestece și să înghită alimente solide, mai grosiere.
Cel mai bine este să introduci mai întâi un piure de morcovi, de exemplu. În acest fel poți vedea dacă copilul poate reacționa la intoleranțe. Câteva linguri de piure sunt complet suficiente pentru primele zile. Stomacul și intestinele trebuie mai întâi să învețe să digere alimentele.
Dacă copilul este interesat și tolerează bine hrana, poți adăuga un nou ingredient după aproximativ o săptămână. În primele luni, piureul de morcovi, cartofi, păstârnac, dovlecel, fenicul sau dovleac sunt deosebit de potrivite. Adaugă întotdeauna câteva picături de ulei vegetal. Merele, bananele și perele sunt potrivite ca fructe de pornire. Poți începe cu piure la prânz, apoi treptat, în fiecare lună, crești numărul de alimente solide.
5 sfaturi și trucuri pentru un proces mai ușor și mai plăcut
Este complet normal că bebelușul să întoarcă capul la prima, a doua sau a treia masă sau să scuipe mâncarea. Aceste 5 sfaturi și trucuri îți vor ajuta copilul să se obișnuiască mai ușor cu noua mâncare. De asemenea, te invităm să citești cel mai complet ghid online despre diversificare pe bebelorelli.ro
- Nu începe să hrănești prea devreme
Nu-i da bebelușului hrană solidă înainte de vârsta de șase luni. Sub șase luni, abilitățile motorii orale nu sunt suficient de mature pentru că bebelușul să înghită piureul. Dezvoltarea digestivă joacă, de asemenea, un rol important. Dacă copilul tău suferă de diaree și flatulență după primele încercări de hrănire, ar trebui să aștepți puțin mai mult.
- O cantitate mică
Pentru primele încercări de hrănire, pune doar puțin aliment în bol pentru că bebelușul să cunoască gustul. În acest fel poți apropia încet mâncarea necunoscută de copil și să mimezi că ar fi gustoasă. Morcovii pasaţi sunt ideali pentru început.
- Joacă-te cu mâncarea
Lasă copilul să scormonească în mâncare. Acesta este un truc și un mod de a face copilul să accepte mâncarea. În acest fel, învață să exploreze noul aliment simțindu-l și mirosindu-l. Mai târziu poți spune destul de des să nu mănânce cu mâinile și să folosească o linguriță.
- Distrează-te
Pentru a hrăni mai bine și a încuraja copilul să mănânce, fă-l să râdă cu sunete precum fredonat sau bătut din palme. De asemenea, încearcă să gâdili buzele bebelușului cu o linguriță goală și vezi dacă începe să chicotească. Ceea ce multor părinți le place să facă, este binecunoscutul truc cu avionul: direcționează lingurița în direcția gurii în mișcări de zbor de avion.
- Ai răbdare
Dacă bebelușul tău refuză imediat noua hrană, nu renunța imediat. Poate dura ceva timp până când copilul se obișnuiește cu gusturi și mirosuri noi. Încearcă să-i dai aceeași mâncare în fiecare zi timp de o săptămână și observă cum reacționează bebelușul la aceasta. Dacă tot nu funcționează, încearcă din nou peste două până la patru săptămâni. Poate că copilul pur și simplu nu este pregătit, și acest lucru este în regulă.