5 iunie , 2023
AcasăSANATATEDespre HPV: Cum afecteaza barbatii virusul care favorizeaza cancerul de col uterin

Despre HPV: Cum afecteaza barbatii virusul care favorizeaza cancerul de col uterin

chilipirul-zilei.ro/

Am auzit in repetate randuri despre virusul papilloma uman (HPV) care, odata contractat, poate creste riscul aparitiei cancerului de col uterin. Dar, pana una alta, contractarea se face, in majoritatea cazurilor, de la partenerii sexuali masculi.

Asadar, ce facem cu HPV in cazul barbatilor?

Intrebarea se impune caci majoritatea informatiilor despre acest virus privesc femeile, fie ca le linistesc, fie ca le agita.

Dar si barbatii sunt purtatori de HPV si chiar intr-un numar considerabil de mare. Insa formele de manifestare la ei nu sunt toate pe atat de severe precum la femei (desi nici aici situatia nu este tragica daca ne facem testul babes-papanicolau cel putin o data pe an).

La barbati, HPV poate duce la aparitia vegetatiilor veneriene, care sunt diagnostica simplu printr-un examen vizual al zonei genitale.

Vegetatiile pot fi tratate prin aplicatii locale de creme si solutii, dar si prin laser CO2 si tratament chirurgical, in cazurile mai grave.
Chiar si in cazul barbatilor, unele tipuri de tulpini HPV pot favoriza aparitia cancerului, mai cu seama al celui anal sau penian la bărbati. Insa situatiile sunt rare, mai ales in cazul unui bun sistem imunitar.

Un alt risc este aparitia cancerului oral si la nivelul gatului la barbati, prin practicarea sexului oral cu o partenera infectata cu HPV.

Mai multe colegii medicale din Europa si SUA au atras atentia ca diverse comportamente sexuale, precum inceperea precoce a vietii sexuale, partenerii multipli si in special sexul oral pot fi factorii care contribuie la asa-numita epidemie de cancer scuamos orofaringeal (gat, amigdale, baza limbii).

Acum 20 de ani, in 20% din cazurile de cancer oral se evidentia si HPV. in prezent, HPV se evidentiază in peste 50% din cazuri, conform studiilor publicate de American Association for Cancer Research.

 

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.