6 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERDe ce să citești filosofie? 10 recomandări de cărți de filosofie de...

De ce să citești filosofie? 10 recomandări de cărți de filosofie de la Târgul Cărții

Inrolare trafic.ro

Filosofia este un cuvânt de origine grecească care înseamnă „dragoste de înțelepciune”. Domeniul filosofiei se bazează pe logică și pe rațiune, pentru a cerceta îndeaproape modul în care oamenii experimentează viața și lumea întreaga. Citind cărți de filosofie, vom dobândi o serie de abilități, cum ar fi gândirea critică, exprimarea clară, analiza logică și lectura atentă. Toate aceste abilități ne ajută apoi să descoperim și să descriem lumea în care trăim și locul nostru în ea.

Ce studiază domeniul filosofiei?

Nu degeaba se spune că filosofia oferă un răspuns la toate întrebările umanității. Totul depinde doar de întrebările pe care le adresăm. Marii filosofi au pornit de la cele mai simple întrebări, cum ar fi „Ce este frumos?”, „Cum ar trebui să trăim?” sau „Ce anume face ca acțiunile noastre să fie greșite sau corecte?”. Toate acestea sunt întrebări filosofice la care filosofia ne oferă un răspuns, dar totodată ne învață modurile prin care am putea noi înșine să formulăm răspunsuri. Dacă sunteți în mod natural o persoană curioasă, care nu se mulțumește cu răspunsurile superficiale, care încearcă să înțeleagă modul de gândire al altor oameni și nu dă înapoi din fața dezbaterilor, atunci trebuie să dedicați o bună parte din biblioteca de acasă cărților de științe umaniste și filosofie. Iată ce beneficii veți culege citând în mod regulat cărți scrise de marii filosofi ai lumii, alături de 10 recomandări de cărți pe care le puteți găsi la Târgul Cărții.

Citeste si:  Angelina Jolie a asistat la procesul unui militar congolez, acuzat de recrutare de minori

Adresați întrebări fundamentale

Dintotdeauna, filosofilor le-a plăcut să pună tot felul de întrebări, și asta pentru că întrebările potrivite sunt adesea mai importante decât răspunsurile în sine. De fapt, întrebările bine gândite au fost cele care au dat naștere filosofiei. Pe măsură ce studiem filosofia și dobândim noi perspective, realizăm că nu există un răspuns corect sau un răspuns care să nu sufere modificări  atunci când noi evoluăm și suntem într-o continuă schimbare. Studiind filosofia, vom începe să adresăm întrebări tot mai complexe și să ne provocăm opiniile personale. De la întrebări concrete, cum ar fi „Ce este timpul?” sau „Există un Dumnezeu?” până la întrebări mai profunde, cum ar fi „Care este natura realității noastre? Sau „Există limite pentru cunoștințele noastre?”, filosofia ne poate revoluționa întreaga viață, poate întoarce pe dos toate convingerile personale și ne poate transforma.

10 recomandări de cărți de filosofie

Indiferent că sunteți începător sau avansat în domeniul filosofiei, în bibliotecă ar trebui să aveți 10 cele mai apreciate cărți de filosofie, printre care „Lacrimi și sfinți” de Emil Cioran, „Estetica” de Simion Barnuțiu, „Scrisorile” de Platon, „În căutarea sensului pierdut” de Dumitru Constantin Dulcan, „Studii de estetică” de Arthur Schopenhauer, „Carte de înțelepciune” de Constantin Noica, Cerul văzut prin lentilă” de Horia-Roman Patapievici, „Repere pe drumul gândirii” de Martin Heidegger și „Critica rațiunii pure” de Immanuel Kant.

Învățați câte puțin din toate

Nu există subiect pe care filosofia să nu-l fi examinat de-a lungul timpului. Tocmai pentru că este un domeniu atât de vast și de complex, filosofia ne ajută să ne corectăm modalitatea de gândire, să punem la îndoială ceea ce ni se spune și să discutăm idei importante despre toate subiectele legate de interesul uman. Citind cărțile scrise de autorii filosofi, accesați subiecte dintr-o mare varietate de discipline, cum ar fi istorie, medicină, religie, arte, lingvistică, biologie, matematică, drept și politică. De exemplu, metafizica discută despre cele mai de bază principii ale vieții, cum ar fi ființa și timpul. Apoi, studiind filosofia științei, veți afla principiile pe care s-a întemeiat știința și ideile care au influențat gândirea științifică. La rândul său, etica este o altă ramură a filosofiei care urmărește să descopere ce este binele și răul și dacă există metode obiective pentru a testa dacă un anumit comportament sau o anumită decizie este sau nu etică. Logica ne învață să testăm dacă afirmațiile sunt consistente, valide sau adevărate folosind instrumente logice, iar estetica analizează ce este frumusețea și ce ar trebui să considerăm că este frumos. În cele din urmă, în filosofia artei, ideile sunt comunicate folosind mediul artistic, cum ar fi pictura, muzica sau filmul. 

Citeste si:  Cum sa-ti faci copilul sa citeasca

Poate că unul dintre cele mai importante beneficii ale studiului filosofiei este acela că vom înțelege cum s-a dezvoltat gândirea umană de-a lungul timpului și legătura dintre modul în care oamenii gândesc acum și cum gândeau înainte. Filosofia ne arată modul în care s-au dezvoltat ideile minuscule și s-au transformat în cele din urmă în descoperiri majore.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: