Obisnuinta redata de un anumit regim alimentar practicat de-a lungul timpului poate avea cateva efecte adverse de care nu suntem de fiecare data constienti.
Nu vorbim neaparat de ingrasare, ci de faptul ca sistemul va transmite semnale creierului prin care ii indica faptul ca-si doreste si alte alimente, indreptandu-va astfel catre senzatia de o pofta mai mare de alimente care nu-s neaparat sanatoase sau utile organismului.
Exista si alti factori care va pot indrepta catre ingerarea de mancare suplimentara, iar acestia pot fi reprezentati de stres, ingrijorari sau suparari. La fel cum unii oameni aleg sa-si innece amarul in alcool sau prin a se izola de restul lumii, unii doar mananca mai mult. Nu este nimic de ras, intrucat aceasta poate fi o conditie foarte serioasa ce poate crea mai multe probleme de sanatate. Mancatul in exces, nu doar ca ingrasa, ci da peste cap tot sistemul digestiv, implicit si functionarea corecta si sanatoasa a acestuia.
Dupa cercetarile oamenilor de stiinta, se arata ca stresul ramane unul dintre factorii predominanti care favorizeaza un regim alimentar nesanatos si aglomerat. Acesta ne indreapta catre un consum abundent in grasimi si zahar, intrucat nivelul ridicat de cortizol transmite semnale false catre creier care cere mai mult zahar si mai multe lipide, influentand intr-acelasi timp si hormonul ghrelin – responsabil de senzatia de foame continua.
Puteti combate efectele stresului prin miscare fizica. Chiar daca nu puteti aduna pentru a introduce in programul dumneavoastra un pic de sport, este esential sa incepeti sa faceti cateva exercitii in fiecare zi. Incepeti usor, cu o plimbare mai lunga, apoi cu un pic de alergat si veti vedea cum atitudinea dumneavoastra se va schimba, iar regimul va reveni la normal.
Meditatia este si ea o solutie, insa cel mai important e sa stiti ca nu sunteti singura in aceasta lupta. Apelati cu incredere la persoanele apropiate si la familie pentru un pic de sprijin ce va inclina balanta in favoarea sanatatii dumneavoastra.