28 aprilie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIDe ce cordonul ombilical ar trebui taiat mai tarziu

De ce cordonul ombilical ar trebui taiat mai tarziu

Cordonul ombilical al nou-nascutului nu trebuie taiat de indata ce iese din burtica mamei. Taierea usor mai tarzie este mai sigura pe sanatatea bebelusului.

 

In momentul nasterii, mamele sunt, de regula, prea preocupate de ideea ca bebelusul sa vina cat mai usor si cat mai sanatos pe lume incat rareori se intreaba cand ar trebui taiat cordonul ombilical, lasand aceasta decizie in mainile medicilor. Este o atitudine cat se poate de des intalnita si cat se poate de corect, caci medicii stiu intotdeauna mai bine.

 

Dar studii recente efectuate tot de medici, dar si de oamenii de stiinta de la Universitatea din Birmingham arata ca este mai sigur pentru nou-nascut sa i se taie cordonul ombilical mai tarziu, nu in primele minute dupa venirea pe lume.

 

Medicina traditionala recomanda ca, dupa nastere, cordonul sa fie sectionat cat mai repede, daca mama nu cere altfel, in mod expres. Tot dupa nastere, mamei i se poate administra si oxitocina, un hormon considerat periculos pentru micut, pentru ca aceasta sa poata elimina cat mai repede placenta, reducand astfel riscul de hemoragie.

 

Taierea cordonului ombilical, dupa standarele clasice ale medicinei, permite asistentei-moasa sa ia bebelusul de langa mama pentru a-i desfunda caile respiratorii.

 

Citeste si:  Tabelul diversificarii alimentelor pentru bebelusi

Dar medicii si oamenii de stiinta prezenti la o conferinta medicala de la Universitatea din Birmingham au sustinut ca taierea cordonului ombilical imediat dupa nastere favorizeaza aparitia deficientei de fier la bebelus.

 

Practic, clinicienii au atras atentia ca micutului nu trebuie sa i se taie cordonul ombilical inainte de a trece cel putin 30 de secunde dupa scoaterea lui din mama. Recomandat este chiar sa treaca mai mult de 30 de secunde, pentru ca in acest timp organismul nou-nascutului absoarbe sangele din interiorul cordonului. Astfel, micutul este mai protejat in fata deficientei de fier, proces ce nu poate fi efectuat mai tarziu, in timpul dezvoltarii sale.

 

In primele minute de la nastere, dupa ce incepe sa respire singur, nou-nascutul primeste mult sange din placente, putandu-si creste volumul sangelui cu pana la 32%.

 

Beneficiile aduse de taierea tardiva a cordonului ombilical au fost descoperite in urma unui studiu efectuat in Suedia asupra 400 de nou-nascuti. Cercetarea a fost publicata in revista de specialitate „British Medical Journal”.

 

„Consecintele deficientei de fier cauzate de taierea precocep a cordonului ombilical, mai ales pentru copiii mai vulnerabili, pot fi foarte grave. Acestea pot implica paralizie cerebrala, autism, capacitate intelectuala scazuta si chiar deces”, a explicat David Hutchon, membru al Colegiului Regal al Obstetricienilor si al Ginecologilor din Marea Britanie.

 

Citeste si:  Arta de a creste copii sanatosi, fericiti si frumosi – workshop Ploiesti

Directorul Trustului National pentru Nasteri, Belinda Phipps, a marturisit, la randul ei: „Intelegem ca toti medicii pediatri au fost instruiti in asa fel incat este in instinctul lor de a taia cordonul cat mai repede si ideea de a astepta doua-trei minute dupa nastere pentru a-l taia li se pare inimaginabil, pe fondul formarii medicale clasice. Dar trebuie sa lasam nou-nascutul sa traga toate beneficiile din interiorul cordonului ombilical”.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: