Copiii care cresc in familii complete, cu ambii parinti prezenti, au capacitati intelectuale sporite comparativ cu cei care sunt crescuti de un singur parinte.
Un studiu efectuat de cercetatorii de la Hotchkiss Brain Institute (HBI) din cadrul Universitatii Calgary (Canada) arata ca prezenta ambilor parinti in primii ani de viata contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului copilului. Mai mult de atat, oamenii de stiinta au descoperit ca un copil crescut si de mama si de tata are mai multe celule nervoase in creier decat un copil crescut de un singur parinte.
Totusi, beneficiile variaza in functie de sexul copilului.
Un baiat crescut de ambii parinti va avea o memorie mai buna si o capacitate mai buna de invatare. In schimb, o fata crescuta de ambii parinti va dispune de capacitati de socializare mai bune si de o coordonare motrica mai buna.
Specialistii din domeniul medical sustin ca aceste fapte se trag din faptul ca un copil crescut de ambii parinti primeste o mai mare atentie si se bucura de o mai mare stabilitate in familie, motiv pentru care sunt mult mai putin expusi riscului de a suferi de stres emotional in primii ani de viata.
Acestea sunt conditii optime pentru dezvoltarea creierului, astfel ca celulele care compun materia cenusie la baieti sunt mai numeroase, in timp ce la fete celulele care compun materia alba sunt mai numeroase. Desi celulele difera, atat fetele, cat si baietii crescuti de ambii parinti au mai multe celule nervoase in creier decat copiii crescut de un singur parinte.
Dincolo de aceste constatari, oamenii de stiinta au mai descoperit un lucru de care s-au declarat mirati. Directorul HBI, doctorul Samuel Weiss, a declarat ca fetele care au crescut cu ambii parinti si pe care echipa lui le-a studiat s-au dovedit a fi mame mai bune, chiar daca isi cresteau copiii de unele singure.