15 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDe ce au femeile mainile si picioarele reci

De ce au femeile mainile si picioarele reci

Inrolare trafic.ro

Mai multe femei sufera de maini si de picioare reci decat barbatii, indiferent de sezon si indiferent cat de mult le protejeaza.

Manusile groase abia daca fac fata afara, pe timp de iarna, iar sosetele la randul lor groase nu reusesc sa incalzeaza suficient nici macar in casa. Oamenii de stiinta au descoperit de ce!

Multe femei s-au obisnuit cu mainile si cu picioarele reci. Mai greu este pentru partenerii lor atunci cand se cuibaresc langa ei in pat. Un picior si o mana reci ca gheata puse pe pulpele si pe pieptul iubitului declanseaza mai repede un vaitat de infrigurare, decat un zambet cald si tandru.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Portsmouth au descoperit doua cauze care, adunate, fac ca femeile sa sufere mai des pe picioare si maini reci decat barbatii.

In primul rand, mainile si picioarele reci reprezinta un proces natural al corpului care atrage caldura de la extremitati catre organe, pentru a le proteja. Acest proces are loc si in corpul barbatesc, si in cel femeiesc.

Insa, la reprezentantele sexului frumos frigul se accentueaza pe fond hormonal. Receptorii termici de la nivelul celulelor, situati la mai putin de un milimetru sub piele, sunt cei care dau senzatia de rece la extremitati, a explicat profesorul Michael Tipton, de la Universitatea din Portsmouth, citat de Daily Mail.

In mod normal, pielea isi mentine temperatura potrivita datorita sangelui care pompeaza prin venele capilare. Dar cand receptorii termici din piele percep frigul – acestia intrerup activitatea capilarelor si deviaza fluxul sangvin catre inima, plamani si celelalte organe din trunchi. Procesul se numeste vasoconstrictie.

La femei, insa, acest proces are loc si la temperaturi nu foarte scazute, care nu ar trebui sa declanseze vasoconstrictia. Motivul: hormonii!

In cazul femeilor, circulatia periferica a sangelui este reglata de nivelul de estrogen din corp. Un nivel ridicat al acestui hormon le face mai sensibile la scaderile de temperatura in mediul exterior. Din acest motiv, temperatura corporala a femeii in timpul ciclului menstrual variaza in functie de cresterile si scaderile productiei de estrogen.

Totodata, femeile au cu 10% mai mult tesut adipos decat barbatii. Cu cat grasime in corp este mai multa cu atat caldura interna ajunge mai greu la nivelul pielii. S-a demonstrat stiintific ca persoanele grase au temperatura corporala mai scazuta decat cele cu greutate normala, a declarat profesorul Michael Tipton.

 

Citeste si:  9 beneficii pentru sanatate ale respiratiei profunde

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: