Datorită fascinației noastre tot mai mari pentru corpul uman și pentru modul în care funcționează diferitele organe, nu ne mai putem opri! Ca atare, din când în când căutăm aspecte mai noi ale organelor noastre și ale numeroaselor lor roluri și funcții fascinante. V-ați întrebat vreodată de ce aveți o durere de cap în ciuda faptului că nu există receptori de durere cunoscuți în creier?
Cuprins
Am aflat despre această fațetă interesantă de la Dr. Arvind Bhateja, un neurolog, care a luat recent pe mânerul său Instagram pentru a explica cum funcționează creierul și relația sa cu durerea și cu receptorii de durere.
În general, când simțiți durere?
Simțiți durere atunci când receptorii de durere sunt „stimulați” și se transmite un semnal, ceea ce face ca acel stimul special să fie interpretat ca fiind dureros, a declarat Dr. Bhateja.
Dar materia cerebrală nu are receptori de durere. Atunci, de ce (și cum) avem dureri de cap?
Potrivit doctorului Bhateja, chiar dacă creierul nu are receptori de durere, capul – inclusiv ochii, nasul, sinusurile, urechile, dinții, printre altele – are. „În plus, învelișul creierului (numit și meninge) are receptori de durere, împreună cu oasele craniului”, a declarat Dr. Sudhir Kumar, un neurolog.
Și cel mai interesant fapt este că multe operații pe creier se pot face cu pacientul în stare de veghe, deoarece acesta nu are nicio durere în timpul procedurii (din cauza lipsei receptorilor de durere din creier). Chirurgul folosește anestezie locală pentru a tăia scalpul, osul craniului și meningele, după care operația este nedureroasă. Cu toate acestea, astfel de operații se fac numai dacă chirurgul operează o parte elocventă a creierului (care se ocupă de funcții vitale, cum ar fi vorbirea sau memoria).
A fost de acord cu Dr. Pradyumna Oak, director, Neurologie, Nanavati Max Super Speciality Hospital, Mumbai, și a spus că, deși este adevărat că creierul în sine nu posedă receptori de durere, cunoscuți sub numele de nociceptori, „senzația de durere de cap își are originea în primul rând în structurile din jurul creierului”.
Să descifrăm modul în care creierul percepe durerea (Sursa: Pixabay)
Așadar, durerile de cap sunt cauzate, în general, de activarea structurilor sensibile la durere din jurul creierului, cum ar fi vasele de sânge, mușchii și nervii din regiunea capului și a gâtului. „Aceste structuri sunt dotate cu nociceptoare care pot detecta stimuli nocivi sau potențial nocivi. Atunci când acești nociceptori sunt stimulați, ei trimit semnale de durere către creier, care este apoi percepută ca o durere de cap”, a declarat Dr. Oak
Dr. Kumar a mai elucidat: „Vasele de sânge care alimentează creierul cu sânge au, de asemenea, receptori de durere. Nervul trigemen furnizează senzații la meninge, scalp și cea mai mare parte a feței (inclusiv nasul, sinusurile și maxilarul). Durerea la nivelul scalpului, feței, sinusurilor, dinților și gâtului poate fi, de asemenea, percepută ca o durere de cap.” El a adăugat că aceste dureri de cap „pot fi severe în cazurile de tumoare cerebrală, hemoragie cerebrală sau febră cerebrală, și chiar în unele cazuri de migrenă severă”.
Care sunt factorii declanșatori?
Diferiți factori pot declanșa această senzație de durere, inclusiv stresul, deshidratarea, lipsa somnului, infecțiile sinusurilor și migrenele, printre altele. „Tipul, intensitatea și localizarea durerii de cap pot diferi în funcție de cauza specifică și de constituția fiziologică unică a individului”, a declarat Dr. Oak.
Tratament
Este esențial să se identifice cauza care stă la baza unei dureri de cap și solicitați un sfat medical adecvat pentru a gestiona eficient și a atenua disconfortul.