Sa-ti inveti micutul sa mearga la toaleta cand are o nevoie este un prag important si chiar definitoriu in cresterea unui copil. Dar deprinderea acestui obicei nu este chiar atat de simpla, pe cat arata specialistii iVillage, dar nici imposibila!
In primul rand, ca mama trebuie sa fii constienta ca nu exista o varsta potrivita pentru a-ti invata copilul sa foloseasca toaleta, evident, cu ajutorul tau. Oricand intre 18 si 24 de luni, copilul este pregatit sa deprinda acest obicei, desii specialistii Academiei Americane de Pediatrie atrag atentie ca unii au refuzat sa-si faca nevoile la toaleta pana la 30 de luni.
Observa semnele!
Momentul vine, fara doar si poate, si chiar exista semnale evidente prin care micutul, involuntar, iti spune ca este pregatit sa stea pe WC si sa-si faca nevoile. Unul dintre semne este sporita curiozitat pentru tot ceea ce este in baie, mai ales daca il si surprinzi cum trage cu ochiul atunci cand esti tu in plinul actiunii la toaleta. Mai mult de atat, pe parcurs de creste, insusi organismul copilului iti arata ca este momentul sa foloseasca WC. Fecalele mai consistente sunt un astfel de semn, comparativ cu cele moi ale bebelusilor.
Renunta rapid la pampers!
Cum vezi ca se obisnuieste, scapa repede de pampersi. Potrivit specialistilor Academiei Americane de Pediatrie, multi copii chiar dezvolta o pasiune pentru purtatul pampersilor si asta din prisma mamelor care, atunci cand ii schimba, transmit mesaje calde si vesele de genul: Gadilam piciorusul in timp ce schimbam bebelusul! Este placut, este mamos, este grijuliu, dar si contraproductiv atunci cand incerci sa-ti determini copilul sa-si faca nevoile la WC.
Echipeaza-te corespunzator!
Desi scapi de marile batai de cap pe care le aveai din cauza schimbatului scutecelor, sunt alte chestiuni pe care trebuie sa le ai in vedere odata ce incepe sa faca la toaleta: si anume, echipament. Acesta consta in primul rand in multa hartie igienica, caci va fi o nebunie cand se va juca cu ea, un WC mic portabil, caci poti sa il inveti sa faca la toaleta, dar nu sa se si tina pana ajungeti acasa, dar si chiloti. Asadar, nu strica o tura de cumparaturi cand simti ca a venit momentul.
Metode de incurajare
Ai pregatit platoul, dar nu e pregatit actorul?! Incurajeaza-l in diverse moduri. Poti chiar sa iti aloci o zi in care sa stai cu el acasa si sa va concentrati asupra activitatilor de a face pipi si caca. Poate suna ciudat, dar – pana una alta – cam asa stau treburile. Mai mult de atat, micutul sa nu poarte pantalonasi in ziua respectiva, sa fie gol de la brau, daca permite evident si temperatura din casa. Astfel, stai toata ziua cu el incearca sa-l antrenezi in activitati care tin de nevoile fiziologice, de la a te vedea pe tine pe wc, pana la a-ti urma exemplul si a se aseza pe olita mica din baie.
Dupa ce ai experimentat o astfel de zi, poate chiar si cu o reusita, iesi cu el in oras, dar fara sa poarte pampersi. Ia cu tine in trusa cu necesitati o olita portabila, dar si chilotei si pantalonasi sau fustita de schimb. Cand stii ca ar fi momentul sa-si faca nevoile, alege un colt retras, o baie mai ingrijita a unui mall sau restaurant si condu tratativele cu cel mic, evident, cu rabdare si pe un ton cald.
In continuare, poti sa-i creezi copilul tau un fel de orar. Obisnuieste-l sa mearga la baie periodic (bineinteles, nu excesiv de des). Cele mai potrivite momente sunt imediat dupa trezirea de dimineata, inainte de a se baga la somn sau inainte de a pleca de acasa. Cand il vezi ca deja se avanta catre usa ca sa iesiti in parc, opreste-l si intreaba-l: Vrei sa facem …. inainte de a iesi? Insista pe ideea asta! Se spune din batrani ca repetitia este mama invataturii.
Totodata, trebuie sa fii constienta ca o fi vorba de o chemare a naturii, o nevoie fiziologica, dar copilul este prea mica ca sa inteleaga asta. La varste mai fragede, cel mai bine invata prin joaca. Asadar, fa mersul la toaleta, statul pe olita sau pe WC ceva distractiv, asa cum doar mama stie sa il faca.
Fii intelegatoarea cand are scapari si face pe el, caci se intample si la case/varste mai mari. In schimb, marcheaza momentul atunci cand se obisnuieste printr-o mica atentie si evident laude.