19 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăARTICOLECum sa folosesti disciplina pozitiva

Cum sa folosesti disciplina pozitiva

Ce inseamna sa aplici disciplina pozitiva pentru modificarea comportamentului la copii? Pentru unele mamici, cuvantul “disciplina” are conotatii negative, probabil se gandesc la diferite forme de pedepse fizice, cum ar fi plesnitul. De fapt, cuvantul “disciplina”, vine de la cuvantul latinesc “disciple”, care inseamna “a invata (pe cineva)”.

Disciplina pozitiva nu are legatura cu asprimea, se refera la modalitatile de stabilire a limitelor intr-un mod ferm, dar plin de dragoste.

Disciplina pozitiva incurajeaza respectul pentru copil, pentru individualitatea fiecarui copil. Presupune intelegerea nevoilor, temperamentului si a obiceiurilor copilului, fara a incerca sa-l schimbi excesiv.

Cum sa folosesti disciplina pozitiva pentru copilul tau

– Stabileste clar regulile ca sa stie copilul ce il asteapta.

– Prezinta-i consecintele comportamentului nepotrivit cat mai calm. Consecintele negative se refera la retragerea anumitor beneficii.

– Pedepsele scurte sunt cele mai potrivite. Cu greu vei obtine rezultatele dorite, daca nu-l lasi 2 saptamani la televizor.

– Niciodata nu pedepsi accidentele, inclusiv cele legate de olita.

– Dupa ce suporta consecintele negative, arata-i copilului cat de mult il iubesti, in ciuda comportamentului sau.

– Vorbeste-i cu respect. Nu-i spune “taci din gura“ si nu folosi cuvinte care sa-l insulte: “prostule” sau “ametitule”.

– Evita tipatul.

– Opreste-te, gandeste si disciplineaza cu dragoste, nu cu furie.

Citeste si:  Cum sa incepi dieta cu suc: Un plan de dieta pe baza de suc care te va ajuta sa incluzi mai multe fructe si legume in meniul tau zilnic

– Gandeste ca un copil. Este posibil ca pentru anumite comportamente nepotrivite sa nu fi stabilit reguli si de aceea, copilului ii este greu sa anticipeze un comportament anume care sa nu te supere.

– Observa si incurajeaza comportamentul pozitiv al copilului. Poate diminua increderea in sine daca de 200 de ori pe zi face lucrurile bine si de 5 ori greseste, dar aude doar de comportamentul “rau”.

– Fi un bun model pentru copilul tau. Cere-i iertare cand ai un comportament nepotrivit sau ai facut o greseala.

– Ajutat-ti copilul sa invete din greaseala la momentul incidentului.

Disciplina pozitiva recompenseaza comportamentul corect si pedepseste (ofera consecinte negative) pentru comportamentul gresit. Nu poti intotdeauna disciplina perfect, dar schimbarile in viata ta de familie vor deveni curand evidente aplicand cateva dintre aceste principii simple.

Mai multe pe eumama.ro.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: