18 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăDIETECele mai populare diete

Cele mai populare diete

La o simpla cautare pe Google pentru cuvantul „dieta” veti gasi aproape 40 de milioane de rezultate. De fapt, exista doar cateva zeci de mii de diete si variatiuni. Unele sunt pentru a scadea in greutate, altele pentru a creste. Unele va ajuta sa scadeti nivelul colesterolului, sa traiti mai mult, sa aveti o viata sanatoasa. Altele reflecta obiceiuri ale unei anumite zone geografice sau culturale.

Conform DEX-ului (editia 1998), dieta inseamna „regim alimentar special, recomandat in caz de boala, pentru pastrarea sanatatii, scaderea greutatii corporale. In tarile de provenienta ale termenului, fie ca vorbim de frantuzescul „diete”, latinul „diaeta” sau grecescul „diaita” se subintelege, mai degraba, mod de viata sau ratie de alimente.

O dieta poate fi descrisa ca fiind un set de reguli de alimentatie ce trebuie urmate pentru a atinge un scop.

Populariatatea dietelor creste si scade in functie de mai multe criterii, printre care numarul de vedete care recunosc ca au urmat dieta, recomandarile nutritionistilor, testimonialele persoanelor care au avut rezultate uimitoare.

Printre cele mai cunoscute diete se numara Atkins, The Zone, Vegetariana, Vegana, Raw, Weight Watchers, South Beach, Mediteraneana, Western.

Dieta Atkins

Dieta Atkins sau Atkins Nutritional Approach se bazeaza pe controlul nivelului de insulina din corp, pe parcursul dietei.

In cazul consumului de cantitati mari de carbohidrati rafinati, nivelul insulinei creste rapid, apoi scade rapid. Cresterea nivelului determina organismul sa stocheze cat mai multa energie, adica aproape tot ce s-a mancat.

Majoritatea celor care urmeaza dieta Atkins consuma o cantitate mai mare de proteine decat in mod normal.

Dieta The Zone

Aceasta dieta propune mentinerea unui echilibru nutritional 40% carbohidrati – 30% grasimi – 30% proteine la fiecare masa sau gustare.Se bazeaza si pe controlul nivelului insulinei, iar rezultatele sunt imbucuratoare atat pentru faza de pierdere in greutate, dar mai ales pentru cea de mentinere a greutatii.

Citeste si:  Cum a reusit fiul lui Marcel Toader sa scape de kilogramele in plus! A slabit 18 kilograme, in mai putin de doua luni

Dieta The Zone incurajeaza consumul carbohidratilor de calitate, adica nerafinati, si a grasimilor nesaturate – avocado, uleiuri vegetale, nuci si seminte.

Dieta Vegetariana

Exista mai multe tipuri de vegetarieni: lacto-vegetarienilacto-ovo-vegetarieniovo-vegetarienipesco-vegetarienisemivegetarieni etc. Majoritatea vegetarienilor sunt lacto-ovo-vegetarieni, adica nu mananca alimente de provenienta animala, cu excepria oalelor, a mierii a lactatelor.

Studiile publicate in ultimii ani arata ca vegetarienii au, in general, o greutate scazuta, sufera de mai putine boli, au o speranta de viata mai mare decat a celor care consuma carne.

Dieta Vegana

Veganismul este mai mult o filosofie si un mod de viata decat o dieta in sine. Un vegan nu consuma niciun aliment de provenienta animala, adica nici oua, miere sau lactate.

De-obicei, veganii nu adopta acest stil de viata din motive de sanatate, ci mai degraba din motive ce tin de mediul inconjurator, compasiune, etica.

Veganii sustin ca metodele intensive de agricultura dauneaza mediului inconjurator si nu sunt sustenabile pe termen lung. In conceptia generala, veganismul ar aduce beneficii tuturor celor care impart aceasta planeta, iar starea generala fizica si mentala ar fi mult mai buna.

Dieta Weight Watchers

Aceasta dieta, aparuta in urma cu aproximativ o jumatate de secol, este una dintre cele mai echilibrate, bazandu-se pe slabirea prin alimentatie corecta, sport si un grup de suport.

Miscarea Weight Watchers a luat fiinta la initiativa unei casnice care slabise si se temea sa nu se ingrase la loc. Astfel, ea si-a creat un grup de prieteni cu aceleasi preocupari. Acum, Weight Watchers este o corporatie cu filiale in toata lumea.

Cei care urmeaza aceasta dieta pot participa la intalnirile membrilor grupului fizic sau online. Oricum, suportul si educatia alimentara sunt foarte importante.

Dieta South Beach

Conceputa de un cardiologist si un nutritionist, dr. Agatston si Marie Almon, dieta South Beach are la baza controlul nivelului insulinei si beneficiile carbohidratilor nerafinati.

Cardiologul Agatston a pornit ideea acestei diete in anii ’90 deoarece era dezamagit de dietele sarace in grasimi, bogate in carbohidrati sustinute in acea perioada. In urma cercetarilor personale, medicul a descoperit ca aceste regimuri nu dau rezultate si pe termen lung, motiv pentru care a apelat la un nutritionist si a dezvoltat dieta South Beach.

Citeste si:  Secrete de dieta pentru a slabi

Dieta Raw

Aceasta dieta presupune consumul exclusiv al alimentelor si bauturilor neprocesate, de provenienta vegetala si, ideal, organice. Conform principiilor, cel putin trei sferturi din mancare nu trebuie sa fie gatita in niciun fel. Cea mai mare parte a celor care consuma produsele raw sunt si vegani, adica nu mananca si nu beau nimic de provenienta animala.

Totusi, exista mai multe tipuri de diete raw: raw vegetarieni, raw vegani, raw omnivori, raw carnivori.

Dieta Mediteraneana

Aceasta dieta este concentrata pe obiceiurile alimentare ale locuitorilor din Grecia si sudul Italiei. In ultimii ani, Spania, sudul Frantei si, desi nu are contact cu Marea Mediterana, Portugalia au aderat la principiile alimentare sanatoase.

Dieta mediteraneana se bazeaza pe plante, fructe proaspete, pastaioase, nuci, cereale, seminte si ulei de masline, branza si iaurt, peste, pui si fructe de mare, nu mai mult de patru oua pe saptamana, foarte putina carne rosie si vin consumat cu moderatie.

O treime din aceasta dieta consta in grasimi, procentul celor saturate fiind foarte mic, pana la 8% din caloriile ingerate.

Western Diet

Western diet sau dieta vestica este la polul opus celorlalte diete prezentate anterior. Bazata pe consumul de mancare tip fast food sau junk food, viata dezorganizata, excese alimentare, are proportiile de macronutrienti de aproximativ 50% carbohidrati – 15% proteine – 35% grasimi. Totodata, calitatea macronutrientilor nu este cea mai buna.

Tasnime Akbaraly, cercetator la Inserm Montpellier, a condus un studiu ce releva ca acest stil de viata creste riscul unui deces prematur. Echipa de cercetatori a demonstrat ca speranta de viata este cu 16 ani mai mica in cazul celor care au acest stil de viata, iar riscul bolilor cardiovasculare este foarte mare.

Aceasta dieta este adesea asciata obezitatii, afectiunilor cardiace, diabetului si cancerului.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: