Din multitudinea de sfaturi de slabit trebuie sa stim sa le alegem pe cele mai eficiente, dar fara a ne pune in niciun fel sanatatea in pericol!
In continuare, va prezentam cele mai bune sfaturi de slabit, dovedite stiintific, care nu doar ca ajuta la subtierea siluetei, dar si la intarirea sanatatii!
1. Un mic dejun copios zi de zi!
Probabil ati auzit acest sfat de o mie de ori: pentru a slabi, pentru silueta dorita, dar si pentru o stare buna de sanatate nu trebuie sa sariti peste micul dejun! Un studiu efectuat la Imperial College din Londra a demonstrat ca persoanele care sar peste micul dejun sunt predispuse la a manca nesanatos (produse cu exces de grasimi si de carbohidrati rai) pe parcursul zilei. Un alt studiu efectuat in 2013 a aratat ca femeile care obisnuiesc sa manance copios, consistent la micul dejun au o secretie mai scazuta de grelina (hormonul foamei) pe parcursul zilei, decat cele care mananca foarte putin sau chiar deloc la micul dejun.
2. Mereu ceva dulce dupa micul dejun
In cadrul unui studiu efectuat la Tel Aviv University Medical Center, un grup de persoane a primit, zilnic, un mic dejun de 304 calorii din care 10 grame de carbohidrati, iar un alt grup a primit un mic dejun de 600 de calori din care 60 de grame de carbohidrati, provenit, de regula, din ceva dulce: putina ciocolata, o jumatate de gogoasa, o prajitura mica, trei biscuiti etc. Dupa 8 luni de mancat astfel la micul dejun, participantii din ambele grupuri au slabit, in medie de persoana, 14 kilograme!
Atentie!! Dupa terminarea studiului, cei care au primit mai putine calorii pe parcursul celor opt luni s-au reingrasat, in medie, cu 10 kilograme, spre deosebire de cei care au mancat si ceva dulce la finalul micului dejun. Acestia din urma au continuat sa slabeasca, in medie, alte 6 kilograme. Asadar, nu ezitati sa mancati si ceva dulce dimineata, dupa micul dejun!
3. Mancati macar 30 de grame de fibre pe zi
Prea putine persoane au un aport optim de fibre pe zi, acesta constand in 13 grame de fibre pe 1.000 de calorii. In medie 20 de grame de fibre pe zi sunt ideale pentru persoanele care vor sa se mentina, dar daca vreti sa slabit cresteti aportul de fibre la 30 de grame pe zi. Un studiu efectuat de American Heart Association a demonstrat ca persoanele care consuma zilnic, timp de 3 luni, 30 de grame de fibre reusesc sa slabeasca mai repede si sa-si imbunatateasca starea de sanatate a inimii.
4. Apa, cafea, ceai si atat!
Sucurile contin pana la 18 lingurite de zahar si pana la 240 de calorii in doar 200 de mililitri si zero altfel de nutrienti. Multe persoane ar fi surprinse de cat ar reusi sa slabeasca daca ar exclude doar sucurile din alimentatia zilnica. De altfel, un alt sfat esential pentru slabit este sa renuntati total la orice fel de lichid de tipul sucuri, limitandu-va doar apa, ceai si cafea.
5. Multe legume in congelator
Daca in sezonul cald, legumele sunt mai mereu proaspete si relativ rezonabile ca pret, in sezonul rece situatia sta diferit. Insa, chiar si asa, nu trebuie sa ne refuzam nutrientii din legume! Un mare plus nutritional pe care putem sa ni-l oferim in curele de slabire, dar si in alimentatia zilnica pentru mentinere este sa preparam mancaruri felurile din legumele pe care le-am pus la congelat fie din vara-toamna, fie pe care le-am cumparat gata congelate. In felul acesta, vom fi mai putin tentati sa mancam paine cu zacusca cand putem sa ne face niste pui inabusit in tigaia de teflon, fara pic de ulei, cu legume congelate.
6. Redu aportul de carne rosie
Un studiu publicat in „American Journal of Nutrition and Dietetics” a demonstrat ca, intr-adevar, persoanele vegetariene sunt mai slabe si mai sanatoase decat cele care consuma carne. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa devenim vegetarieni! Putem reduce si chiar inlocui carnea rosie. De altfel, numeroase cercetari stiintifice si numerosi specialisti au atras atentia asupra necesitatii inlocuirii carnii rosii cu carnuri mai slabe, cum ar fi puiul, curcanul, pestele, fructele de mare.
7. Lactate in alimentatie
Lactatele in alimentatie ne asigura un aport bun de calciu si de vitamina D, nutrienti care ne ajuta la dezvoltarea masei musculare si, implicit, la accelerarea ritmului metabolic. Totodata, hormonul calcitriol, care ne ajuta sa conservam calciul in oase, are si rolul de „a instrui” celulele de grasime sa nu mai converteaza zaharul in grasime si sa arda mai mult tesut adipos.
8. Creste aportul de proteine
Femeile au nevoie de aproximativ 46 de grame de proteine pe zi, iar barbatii – circa 56 de grame. Un aport optim de proteine contribuie la dezvoltarea masei musculare. mai mult, corpul are nevoie de mai mult timp si consuma mai multa energie ca sa digere proteine decat necesita pentru grasimi si carbohidrati, motiv pentru care un aport optim de proteine zilnic ne va ajuta sa ne mentinem starea de satietate timp mai indelungat, dar si sa ardem mai multe calorii nefacand practic nimic.
9. Beti cafeaua neagra
O cafea va poate accelera metabolismul cu 12% in primele trei ore ale diminetii, arata un studiu publicat in „American Journal of Clinical Nutrition”. Pe de alta parte, nu exagerati! Deja doua cafele scurte si tari ar putea fi prea mult, mai ales daca obisnuiti sa puneti si zahar. Atentie, de altfel, si la aportul de zahar (lapte si frisca, depinde cu preferati) din cafea! Pentru a slabi, cel mai bine ar fi sa o beti neagra!
10. Atentie la caloriile din bauturile alcoolice!
De regula, mai toate bauturile alcoolice contin calorii goale, asadar fara niciun fel de valoare nutritiva. Si contin multe calorii! Din acest motiv trebuie avuta atentie la consumul de alcool. Mai mult, alcoolul predispune la excesuri in alimentatie. Un studiu publicat in revista „Obesity” a aratat ca creierul unei femei care a consumat alcool este mai sensibil la mirosurile mancarurilor, fapt care le predispune la a consuma mai mult decat trebuie.