Procesul de imbatranire este atat de lent, incat ne dam seama abia cand ne vedem copiii la liceu ca am imbatranit in timp ce ei au crescut.
Daca ne-am da seama de micile semne ale imbatranirii mai din timp, am putea cu siguranta sa incetinim si mai mult procesul.
Parul subtiat
Unele femei au firele de par subtiri de la natura, insa tuturor ni se subtiaza parul odata cu trecerea timpului. Cel mai bine simtim procesul facand testul cozii de cal. Prindeti-va parul intr-o coada de cal cu un elastic subtire, luati o ata si infasurati-o in jurul cozii, apoi masurati cat e diametrul. La fix un an, repetati procedeul si vedeti cum a evoluat starea podoabei capilare. Insa nu este nevoie sa asteptati fix un an, multe dintre noi reusim sa ne dam seama strangandu-ne parul in maini. Motivul subtierii firelor de par tine de cresterea nivelului de testosteron din organism, odata cu inaintarea in varsta. Aceasta este si cauza pentru care multe bunicute au fire de par in barba si o mustata rasfirata, in cazul in care nu au copii sau nepoate grijulii care sa le scoata.
Solutia: dincolo de produsele de ingrijire pentru spalatul parului, care presupun fara doar si poate un sampon, un balsam si, eventual o masca, toate potrivite parului nostru, trebuie sa aplicam si cateva tratament cosmetice mai puternice, cum ar fi fiolele cu vitamine si aminoacizi, disponibile in farmacii.
Dinti ingalbeniti
Indiferent cat de des si de eficient ne spalam pe dinti, odata cu trecerea timpului acestia se ingalbenesc. Daca obisnuim sa fumam si sa bem cafea zilnic, nu-i de mirare ca dintii galbeni apar si mai repede. Tartrul este o alta problema. Solutia: detartrajul si, daca este nevoie, albirea dintilor. Puteti incercat si solutii precum bicarbonatul de sodiu, pe care sa il frecati usor cu periuta de dinti, timp de mai multe zile sau chiar saptamani. Oricum ar fi, daca au inceput sa vi se ingalbeneasca dintii, ar fi bine sa va evaluati si obiceiurile alimentare si stilul de viata, caci fumat, consumul de cafea sau de vin rosu, spre exemplu, se numara printre principalele cauze ale ingalbenirii si patarii danturii.
Gene rare si fragile
Demachiatul zilnic, fardurile folosite si mediul poluat in care traim isi lasa efectele nocive asupra genelor noastre, care devin tot mai subtiri, mai rare si mai fragile odata cu trecerea timpului. A renunta la machiaj nu este o solutie, clar! Nimeni nu spune ca trebuie sa fim machiate ca pentru a aparea pe micile ecrane in fiecare zi, dar fiecare femeie are nevoie de mici retusuri la nivelul chipului. Renuntatul la demachiat este cu atat mai contraindicat. Mai mult de atat, indiferent ca suntem sau nu machiate, inainte de culcare este obligatoriu sa ne curatam tenul si sa-l hidratam in mod corespunzator.
Asadar, ce facem cu genele rarite si fragile, care au cazut victime timpului?! Ideal ar fi sa recugem la remedii naturale. Toate am auzit de traditionalul ulei de ricin, care face minuni parului, atat celui din cap, cat si celui care limiteaza pleoapele. Singurul lucru de care avem nevoie, pe langa uleiul de ricin pe care il procuram de la farmacie sau de la plafar, este multa rabdare. Ca majoritatea remediilor, nici acesta nu actioneaza de pe o zi pe alta. Ideal este sa ne dam in fiecare seara pe gene, dar si pe sprancene, timp de cel putin trei luni. De altfel, daca am reusi ca o data pe an sa facem o cura de cateva luni cu ulei de ricin (in fiecare seara pe gene si sprancene si o data pe saptamana in par), am reusi sa mai taiem cativa ani de la aspectul nostru fizic.
Unghii intarite si cuticule deteriorate
Odata cu trecerea timpului, corpul nostru se usuca si este din ce in ce mai greu sa il hidratam. Adevarul se aplica si starii pielii si a unghiilor. Daca o crema hidratanta usoara isi facea efectul pe cand aveam 25 de ani, situatia nu mai este aceeasi la 45 de ani. Unghiile si cuticulele sunt printre primele care sufera, caci sunt situate la extremitati, fiind cele mai supuse factorilor externi (vant, frig, spalatul vaselor, etc).
Pentru revigorarea pielii mainilor, a unghiilor si a cuticulelor, hidratati-va piele cu o crema pe baza de petrol sau cu o crema de maini cu mult ulei de masline. De altfel, cand ramaneti cu jumatate din tub de crema de maini, puteti turna ulei de masline si amestecati. Puteti spori efectul daca va ungeti cu multa crema seara si va puneti manusi speciale de dormit, astfel incat sa mentineti o temperatura constanta la nivelul extremitatilor si nici sa nu murdariti lenjeria de pat.