De mii de ani, gelul din frunzele de aloe vera este folosit pentru a vindeca si hidrata pielea. Dar aceasta planta miraculoasa are mult mai multe intrebuintari, iar beneficiile pe care le ofera intrec asteptarile.
Cuprins
De ce folosesc oamenii aloe vera?
Cercetatorii au vrut sa afle de ce este folosit gelul de aloe vera din cele mai vechi timpuri, ca tratament pentru piele. Studiile au subliniat proprietatile deosebite ale acestei plante, dar au si scos la iveala puternicul efect pe care il are in tratarea psoriazisului, seboreei, matretii, in alinarea durerilor cauzate de arsuri si plagi superficiale, dar si a celor cauzate de radiatii. Tot aloe vera s-a dovedit a fi cel mai eficient cand vine vorba de inflamatiile produse de herpesul genital, la barbati.
De asemenea, s-a demonstrat ca sucul de aloe, numit si latex, administrat oral, este un laxativ puternic. Pana in 2002, in SUA, suplimentele alimentare pe baza de aloe vera erau comercializate ca si laxative. Din lipsa studiilor care sa confirme dozarea exacta si din cauza accesibilitatii si a tinerelor care puteau face abuz, s-a dispus retragerea de pe piata.
Aloe vera a fost studiata si pentru alte proprietati si s-a demonstrat ca ajuta pacientii care sufera de la diabet pana la cancer. Gelul de aloe vara administrat oral ajuta la scaderea glicemiei si usureaza efectele secundare ale radiatiilor din terapia impotriva cancerului.
Ce cantitate de aloe vera ar trebui consumata?
Cremele si gelurile pe baza de aloe vera au dozaje variabile. Cele pentru arsuri minore au doar 0.5% aloe vera, iar cele pentru psoriazis ajung sa contina pana la 70% extract de planta. Ca si supliment alimentar, nu are o doza standard. Pentru constipatie, unele companii dozeaza 100-200mg de suc de aloe sau 50mg de extract de aloe, zilnic. In cazul diabeticilor este recomandata o lingura de gel.
Cantitatile mari de gel sau latex de aloe vera pot fi periculoase. Este important ca suplimentele alimentare sa fie recomandate de un medic si sa fie luate sub supravegherea acestuia.
Care sunt riscurile utilizarii de aloe vera?
Efecte secundare – Administrarea cutanata poate provoca iritatii ale pielii. Administrarea orala, care are efect laxativ, poate cauza crampe sau diaree. Si de aici se poate ajunge la dezechilibrul electrolitilor din sange, in cazul celor care iau aloe vera mai multe zile la rand, fara recomandarea medicului. De asemenea, poate pata colonul, facand imposibila vizualizarea acestuia, in cazul unei colonoscopii. Daca trebuie sa efectuati o astfel de procedura, nu trebuie sa consumati aloe cu o luna inainte.
Riscuri – Nu apicati aloe pe taieturi adanci sau arsuri severe. Persoanele alergice la usturoi, ceapa sau lalele au toate sansele sa aiba alergie si la aloe. Dozele mari de aloe administrate oral pot fi periculoase. Tratamentele de lunga durata cresc aparitia cancerului de colon. Nu luati aloe pe cale orala daca aveti probleme intestinale, afectiuni cardiace, hemoroizi, probleme cu rinichii, diabet sau dezechilibre ale electrolitilor.
Interactiuni – Daca luati vreun medicament cu regularitate, discutati cu medicul inainte de a lua suplimente cu aloe. Acestea ar putea sa interactioneze cu medicamentele pentru diabet, inima, laxative, steroizi.
Avand in vedere lipsa informatiilor despre siguranta administrarii de aloe vera, nu este recomandat consumul suplimentelor in sarcina sau alaptare.