Vrei sa experimentezi in bucatarie, dar te intrebi ce anume se poate gati in tigaia wok? Ei bine, astazi iti prezentam 3 retete simple si sanatoase, pe care le poti prepara in acest fel.
Cuprins
Atunci cand vad acest instrument, multi se gandesc imediat la bucataria asiatica. Insa, tigaia wok este extrem de versatila. Iti permite sa te joci cu ingrediente, arome si culori. Asta in timp ce ingredientele pastreaza mult mai multe vitamine decat in cazul prajirii intr-o tigaie obisnuita.
Citeste si: Retete cu ceapa verde. Simple, ieftine si rapide
Ce se poate gati in tigaia wok?
Desi a fost folosita multa vreme in bucataria asiatica, aceasta tigaie este tot mai des intalnita si in bucataria europeana. In era in care tot mai multa lume este interesata sa manance sanatos, ea reprezinta un instrument util care te ajuta sa economisesti si bani frumosi.
Iti pregatesti chiar tu, la tine acasa, cele mai gustoase si mai rapide preparate, intr-un mod cat se poate de sanatos si simplu.
Alimentele, inclusiv carnea, se maruntesc bine pentru wok. Asa se patrund rapid, fara sa fie nevoie de ulei prea mult. Asta inseamna ca nu vei mai avea probleme nici cu colesterolul cauzat de utilizarea unei cantitati prea mare de grasimi in tigaie, conform Idei Sanatoase.
Poti folosi carne de vita, de pui sau chiar de porc. Poti adauga tot felul de fructe si legume, precum morcovi, ceapa, ardei, rosii, mazare, fasole verde, usturoi, lamaie, avocado si lista poate continua. De asemenea, sosul de soia, laptele de cocos, pastele de orez, couscous-ul, toate acestea merg si ele de minune in preparatele pentru wok.
3 retete simple si sanatoase
1. Piept de pui cu legume la wok
Pieptul de pui dezosat si fara piele se taie in fasii cat mai subtiri, apoi se caleste in wok. Cand e rumenit, se pune niste usturoi tocat marunt, pasta de ardei sau de rosii, putin sos soia, dupa gust, se mai lasa pe foc sa ia din arome, apoi se da deoparte acest amestec, fara sa se scurga uleiul. Daca iti place ca mancarea sa fie mai picanta, poti pune si niste pasta de ardei iute, tot dupa gust
Se adauga ceapa, care poate fi uscata sau verde, ori poti pune chiar si praz taiat in fasii. Se caleste in uleiul ramas de la pui, impreuna cu morcovi (cubulete, rasi, rondele subtiri sau fasii, cum preferi) si cu ardeiul gras. Pentru un aspect mai apetisant, foloseste ardei de culori diferite.
Cand sunt patrunse bine toate legumele, pune peste amestecul de mai devreme cu carnea de pui. Se completeaza cu 1-2 linguri de sos de soia si se mai lasa un minut pe foc. Acest preparat se mananca alaturi de orez.
2. Stir fry cu noodles (taitei de orez), pui si legume
Daca folosesti ciuperci uscate urechi de lemn si/sau soia ca sa inlocuiesti carnea de pui, acestea se pun intai la hidratat intr-un vas. La fel se lasa si taiteii de orez. Se calesc in wok legume, dupa preferinte. Poti folosi praz, ardei gras, morcov, pastai, porumb dulce.
Se amesteca incontinuu, timp de aproximativ 10 minute, la foc mediu spre mare. Se completeaza cu 2 cani de apa cand legumele sunt gata. Se adauga ciupercile, taiteii de orez, doua linguri de amidon care leata totul si soia, apoi se pune capacul si se mai lasa inca 10 minute pe foc. Verifici daca mai este nevoie de apa. Apoi mai lasi la foc mediu inca 5 minute, tot cu capacul pus.
Apoi se da jos capacul si inca 2-3 minute se mai amesteca bine toate ingredientele. Daca faci cu carne de pui, o tai in fasii cat mai subtiri, o calesti, apoi urmezi pasii de mai sus. Ca mirodenii, poti folosi sos de soia, piper, boia, coriandru, chimion, usturoi, fulgi de chilli, etc. La final, se presara pe deasupra seminte de susan.
3. Creveti cu orez la wok
Se curata ceapa verde si se toaca marunt, impreuna cu morcovi si boabe de mazare. Se pune niste sos de soia, zeama de lamaie si piper, cand legumele sunt patrunse bine.
Separat, se fierbe orezul simplu si se bat doua oua bine. Se adauga apoi orezul, crevetii si ouale peste legumele din wok si se amesteca bine totul timp de 2-3 minute. Mai poti pune sos de soia si piper, dupa gust.